Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiszeniny z Rusi...

Grupy

Szukaj w grupach

 

kiszeniny z Rusi...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 25


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-10 08:18:01

Temat: kiszeniny z Rusi...
Od: "Qq" <q...@p...pol> szukaj wiadomości tego autora

Trafiłem na "rynok" w Petersburgu, nabyłem czosnek kiszony w soku
winogronowym, kiszoną czeremszę, peperoni, zielone pomidory, ogóreczki...
Wszystko chrupioące (poza czosnkiem, który jest "masłowy") i pachnie tak, że
cały przedział (mimo 4 warstw folii) się ślinił, ale nie poczęstowałem.
Ta czeremsza zwłaszcza mnie podnica - u nas (wydaje mi się) widziałem w
lesie takie wiotkie niteczki, a ta jest grubośni dobrego szczypiorku, pełna
łodyga. A smak?!! Spes-sificzeskij...
Jak ją zaposiąść?

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-10 08:52:39

Temat: Re: kiszeniny z Rusi... (ot)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qq" <q...@p...pol> napisał w wiadomości
news:d5pqfc$mg5$1@atena.e-wro.net...
> Trafiłem na "rynok" w Petersburgu, nabyłem czosnek kiszony w soku
> winogronowym, kiszoną czeremszę, peperoni, zielone pomidory, ogóreczki...
> Wszystko chrupioące (poza czosnkiem, który jest "masłowy") i pachnie tak,
że
> cały przedział (mimo 4 warstw folii) się ślinił, ale nie poczęstowałem.
> Ta czeremsza zwłaszcza mnie podnica - u nas (wydaje mi się) widziałem w
> lesie takie wiotkie niteczki, a ta jest grubośni dobrego szczypiorku,
pełna
> łodyga. A smak?!! Spes-sificzeskij...
> Jak ją zaposiąść?
>
> Qq

....odpowiadajac na pytanie...nie wiem...

reszta ojojoj...ojojoj...oj...ojojoj.....
az tu czuc!

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-10 09:10:47

Temat: Re: kiszeniny z Rusi... (ot)
Od: "Qq" <q...@p...pol> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości >
....odpowiadajac na pytanie...nie wiem...
>
> reszta ojojoj...ojojoj...oj...ojojoj.....
> az tu czuc!
>
> agataw

Wiesz, jak cierpiałem, żeby nie pożreć, i dowieźć rodzinie po ząbku?!
I pomidory chrupiące... Matko, zalałem śliną klawiat...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-10 09:11:03

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qq" <q...@p...pol> napisał w wiadomości
news:d5pqfc$mg5$1@atena.e-wro.net...
> Trafiłem na "rynok" w Petersburgu, nabyłem czosnek kiszony w soku
> winogronowym, kiszoną czeremszę, peperoni, zielone pomidory, ogóreczki...
> Wszystko chrupioące (poza czosnkiem, który jest "masłowy") i pachnie tak,
że
> cały przedział (mimo 4 warstw folii) się ślinił, ale nie poczęstowałem.
> Ta czeremsza zwłaszcza mnie podnica - u nas (wydaje mi się) widziałem w
> lesie takie wiotkie niteczki, a ta jest grubośni dobrego szczypiorku,
pełna
> łodyga. A smak?!! Spes-sificzeskij...
> Jak ją zaposiąść?
>

Na Allegro widziałem kogos kto cebulki oferował po 1 zł/sztuke..ale nie wiem
jak to uprawiać i czy w ogródku pod krakiem jakim
sie da to zrobic..a w okolicznych lasach nie widziałem...

Kiszenie zielonych pomidorów i papryki mam juz obcykane :))))
polecam wszystkim..co prawda trzeba to przećwiczyć jak sezon bedzie
znaczy jak pojawia sie zielone pomidorki w handlu..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-10 09:28:26

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: "Qq" <q...@p...pol> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marek W." > Na Allegro widziałem kogos kto cebulki oferował po 1
zł/sztuke..ale nie wiem
> jak to uprawiać i czy w ogródku pod krakiem jakim
> sie da to zrobic..a w okolicznych lasach nie widziałem...
>
> Kiszenie zielonych pomidorów i papryki mam juz obcykane :))))
> polecam wszystkim..co prawda trzeba to przećwiczyć jak sezon bedzie
> znaczy jak pojawia sie zielone pomidorki w handlu..
>
> Marek

CHęTnie poznam przepis. PRzygotuję się do sezonu z wpyrzedzeniem. Wiesz,
zapas wody, soli...

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-05-10 09:30:57

Temat: Re: kiszeniny z Rusi... (ot)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qq" <q...@p...pol> napisał w wiadomości
news:d5ptia$ne4$1@atena.e-wro.net...
> Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości >
> ....odpowiadajac na pytanie...nie wiem...
> >
> > reszta ojojoj...ojojoj...oj...ojojoj.....
> > az tu czuc!
> >
> > agataw
>
> Wiesz, jak cierpiałem, żeby nie pożreć, i dowieźć rodzinie po ząbku?!
> I pomidory chrupiące... Matko, zalałem śliną klawiat...

...lacze sie w bolu....
miejmy nadzieje ze wspoltowarzysze to slinienie odebrali wlasciwie...czasy
teraz takie niepewne...

(ze tez swiat przetworow, pakowania matki natury w sloiki, tarcia plackow
ziemniaczanych, rozrozniania derenia od glogu, wykopywania chrzanu na
dzialkach...jeszcze istnieje ;)...a im prostszy smak....zapakowany w sloik
tym lepiej...a im skromniejszy narod...tym prawdziwsza kuchnia...)

rany jak ja to pieknie...;)

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-05-10 09:41:23

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qq" <q...@p...pol> napisał w wiadomości
news:d5pujc$nj8$1@atena.e-wro.net...
> Użytkownik "Marek W." > Na Allegro widziałem kogos kto cebulki oferował po
1
> zł/sztuke..ale nie wiem
> > jak to uprawiać i czy w ogródku pod krakiem jakim
> > sie da to zrobic..a w okolicznych lasach nie widziałem...
> >
> > Kiszenie zielonych pomidorów i papryki mam juz obcykane :))))
> > polecam wszystkim..co prawda trzeba to przećwiczyć jak sezon bedzie
> > znaczy jak pojawia sie zielone pomidorki w handlu..
> >
> > Marek
>
> CHęTnie poznam przepis. PRzygotuję się do sezonu z wpyrzedzeniem. Wiesz,
> zapas wody, soli...
>

Przepis jest banalny...
woda+sól+przyprawy...
albo tak jak ogórki sie to kisi...tyle ze czosnku sporo warto dodac..
ale najważniejsze jest to że surowiec jest tani...wazne tylko żeby nie
poobijane
nienadgniłe to było

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-05-10 09:56:00

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: Golo <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 10 May 2005 10:18:01 +0200, Qq <q...@p...pol> napisał:

> Trafiłem na "rynok" w Petersburgu,

A ja w Moskwie. na stoisku u Azera lub innego kaukazca
były jakies dziwne rzeczy.Kupilem wiele po trochu i okazało sie to być:
suszone mandarynki w cukrze ( pychotka)
rózne rodzaje suszonych winogron (ale nie rodzynki)
Suszona wędzona sliwka nadziewana migdalem lub orzechem,
I rózne takie, suszone lub wędzone ale nie zdefiniowane:)))
Słodkie, smaczne, naturalne.
Czekam na następna okazje do wyjazdu:))
Pozdrawiam
G

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-10 10:14:40

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Golo wrote:
> Dnia Tue, 10 May 2005 10:18:01 +0200, Qq <q...@p...pol> napisał:
>
>> Trafiłem na "rynok" w Petersburgu,
>
>
> A ja w Moskwie. na stoisku u Azera lub innego kaukazca
> były jakies dziwne rzeczy.Kupilem wiele po trochu i okazało sie to być:
> suszone mandarynki w cukrze ( pychotka)
> rózne rodzaje suszonych winogron (ale nie rodzynki)
> Suszona wędzona sliwka nadziewana migdalem lub orzechem,
> I rózne takie, suszone lub wędzone ale nie zdefiniowane:)))
> Słodkie, smaczne, naturalne.
> Czekam na następna okazje do wyjazdu:))

a na jakim rynku? Bo następnym razem to się bym też tam wybrał.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-10 10:28:26

Temat: Re: kiszeniny z Rusi...
Od: "plitkin" <NIK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cheremsha - to odrostki czosnku. Kiedys sporo tego marynowalem :-) Z
czosneczkiem!

A co dopiero mowic o pomidorach marynowanych....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Tiramisu spod telegrafa - nie mylić z zasłupiem (i rozżalone OT)
Pascal w TVN - jakich uzywa naczyn?
kuchnia gazowa
Rosol skisl podczas burzy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »