Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Grupy

Szukaj w grupach

 

[P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-10 06:36:12

Temat: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę się
z Wami podzielić :-)
Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
jest TO!


Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)

Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru

Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę siekasz z margaryną.
Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce
śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej
śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
chłodziłam.

W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
/gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/

2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem
/ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/
i to przykrywasz pozostałym ciastem.
Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.

Polecam!!

wiosenno - rabarbarowa Jini :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-10 06:42:51

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: Meg <m...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
> Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę się
> z Wami podzielić :-)
> Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
> Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
> jest TO!
>
tak mówisz ?

to lece po rabarbar :)))

dzięki i pozdr
Magda
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-10 07:02:07

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Meg napisał(a):
>
>> Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
>> Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że
>> muszę się z Wami podzielić :-)
>> Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
>> Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem
>> to jest TO!
>>
> tak mówisz ?
>
> to lece po rabarbar :)))
>

A ja rabarbar już mam! Jini, dzięki za fajny przepis :).

--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-10 07:58:44

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> wiosenno - rabarbarowa Jini :-)
Dzięki za przypomnienie, że istnieje rabarbar. Chyba się skuszę i dziś, a
najpóźniej jutro upiekę ciasto z przepisu Netusi - pamiętacie to ciasto
przebój z zeszłego roku? :)


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-10 08:01:45

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dzięki za przypomnienie, że istnieje rabarbar. Chyba się skuszę i dziś, a
> najpóźniej jutro upiekę ciasto z przepisu Netusi - pamiętacie to ciasto
> przebój z zeszłego roku? :)


przypomnij proszę - zostałam fanką rabarbaru... a mam niewielkie szanse, że
zastanę to wczoraj pieczone po powrocie z pracy ;-))

Jini - baaardzo rabarbarowa dziś :-D


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-05-10 08:05:54

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini napisał(a):
>
> przypomnij proszę - zostałam fanką rabarbaru... a mam niewielkie szanse, że
> zastanę to wczoraj pieczone po powrocie z pracy ;-))
>
> Jini - baaardzo rabarbarowa dziś :-D
>
>
"Najszybsze i najprostsze ciasto z rabarbarem:

1 kostka margaryny, 3 łyżki wody i 1 szkl cukru -> rozpuscic, nie
gotowac. Kiedy troche ostygnie, dodac 2 jajka, 2 szkl maki i 1 i 1/2
lyzeczki proszku do pieczenia. Wszystko ladnie zmiksowac, wylac na
przygotowana blaszke. Na wierzch rzucic pokrojone owoce: rabarbar badz
inne. Piec w temp. 180C na zloty kolor.

Pozdrawiam
Aneta "

Natomiast ja polecam puchatka z rabarbarem, smakował mi bardziej niż
ciasto z przepisu Netusi.
--
Ania, w oczekiwaniu na truskawki...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-05-10 08:10:14

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jini napisał(a):
>
> przypomnij proszę - zostałam fanką rabarbaru... a mam niewielkie szanse, że
> zastanę to wczoraj pieczone po powrocie z pracy ;-))
>
> Jini - baaardzo rabarbarowa dziś :-D
>
>
"Najszybsze i najprostsze ciasto z rabarbarem:

1 kostka margaryny, 3 łyżki wody i 1 szkl cukru -> rozpuscic, nie
gotowac. Kiedy troche ostygnie, dodac 2 jajka, 2 szkl maki i 1 i 1/2
lyzeczki proszku do pieczenia. Wszystko ladnie zmiksowac, wylac na
przygotowana blaszke. Na wierzch rzucic pokrojone owoce: rabarbar badz
inne. Piec w temp. 180C na zloty kolor.

Pozdrawiam
Aneta "

Natomiast ja polecam puchatka z rabarbarem, smakował mi bardziej niż
ciasto z przepisu Netusi.
--
Ania, w oczekiwaniu na truskawki...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-05-10 08:59:54

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Natomiast ja polecam puchatka z rabarbarem, smakował mi bardziej niż
> ciasto z przepisu Netusi.
W takim razie podaj przepis :)

> Ania, w oczekiwaniu na truskawki...
Kinga, takoż

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-10 09:32:59

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
>
>> Natomiast ja polecam puchatka z rabarbarem, smakował mi bardziej niż
>> ciasto z przepisu Netusi.
>
> W takim razie podaj przepis :)

Proszę bardzo: http://tinyurl.com/ctrw4
Jestem zagorzałą fanką puchatka. Sezon rozpoczynam rabarbarem, potem
truskawki, wiśnie, maliny (z malinami najlepszy), jagody, jeżyny (ale
bez "pestek"!). Nie nadaje się do śliwek, bo za mokre, a z jabłkami i
czereśniami jest taki sobie. Można mieszać różne owoce i też jest pyszny
(wtedy jabłka i czereśnie też ujdą).
>
>> Ania, w oczekiwaniu na truskawki...
>
> Kinga, takoż

To już niedługo :)
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-10 09:36:18

Temat: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "pawelf" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d5pl20$f3k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
> Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę
> się z Wami podzielić :-)
> Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
> Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
> jest TO!
>
>
> Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)
>
> Składniki:
> - kruche ciasto,
> - 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
> - 1 kg rabarbaru
>
> Kruche ciasto:
> 3 1/2 szklanki mąki
> 1 kostka margaryny
> 1 szklanka cukru pudru
> 5 żółtek
> 2 łyżki śmietany
> 1 łyżka wody
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
> Mąkę siekasz z margaryną.
> Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
> Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po
> łyżce śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile
> tej śmietany/.
> Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
> chłodziłam.
>
> W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
> Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
> /gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/
>
> 2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to
> budyniem /ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a
> czasem zimnym/ i to przykrywasz pozostałym ciastem.
> Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
> Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.
>
> Polecam!!
>
> wiosenno - rabarbarowa Jini :-)
>

Witam ;
szkoda tych 5 białek, które zostaną ??!! proponuję ubić je z cukrem i wylać
na wierzch ciasta , tak w połowie pieczenienia i powstanie pycha beza,
chrupiąca:-)) ja tak robię, gdy mi zostaną białka, a do tego można dodać
jeszcze wiórka kokosowe i posiekane orzechy ( różne ) - po prostu pycha !!!!
jak kto woli :-))


Smacznego :-))

ANNA


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tiramisu spod telegrafa - nie mylić z zasłupiem (i rozżalone OT)
Pascal w TVN - jakich uzywa naczyn?
kuchnia gazowa
Rosol skisl podczas burzy
Ziemniaki do obiadu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »