Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jini" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Date: Tue, 10 May 2005 08:36:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <d5pl20$f3k$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.51.170
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1115707264 15476 217.96.51.170 (10 May 2005 06:41:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 May 2005 06:41:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239120
Ukryj nagłówki
Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę się
z Wami podzielić :-)
Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
jest TO!
Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)
Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru
Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę siekasz z margaryną.
Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce
śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej
śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
chłodziłam.
W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
/gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/
2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem
/ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/
i to przykrywasz pozostałym ciastem.
Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.
Polecam!!
wiosenno - rabarbarowa Jini :-)
|