Data: 2005-05-10 06:36:12
Temat: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Od: "Jini" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę się
z Wami podzielić :-)
Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
jest TO!
Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)
Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru
Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę siekasz z margaryną.
Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce
śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej
śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
chłodziłam.
W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
/gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/
2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem
/ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/
i to przykrywasz pozostałym ciastem.
Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.
Polecam!!
wiosenno - rabarbarowa Jini :-)
|