Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "pawelf" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [P] Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Date: Tue, 10 May 2005 11:36:18 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 63
Sender: p...@o...pl@host212-127-95-73.ip.wro.korbank.pl
Message-ID: <d5pvag$o9r$1@news.onet.pl>
References: <d5pl20$f3k$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host212-127-95-73.ip.wro.korbank.pl
X-Trace: news.onet.pl 1115717776 24891 212.127.95.73 (10 May 2005 09:36:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 May 2005 09:36:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239142
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d5pl20$f3k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sezon rabarbarowy rozpoczęty!!
> Zrobiłam wczoraj r e w e l a c y j n e ciasto i stwierdziłam, że muszę
> się z Wami podzielić :-)
> Na ciepło smakuje jak pyszny deser... a zimne wyjęte z lodówki jak lody.
> Ogólnie rzecz biorąc połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem to
> jest TO!
>
>
> Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)
>
> Składniki:
> - kruche ciasto,
> - 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
> - 1 kg rabarbaru
>
> Kruche ciasto:
> 3 1/2 szklanki mąki
> 1 kostka margaryny
> 1 szklanka cukru pudru
> 5 żółtek
> 2 łyżki śmietany
> 1 łyżka wody
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
> Mąkę siekasz z margaryną.
> Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
> Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po
> łyżce śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile
> tej śmietany/.
> Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
> chłodziłam.
>
> W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
> Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
> /gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/
>
> 2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to
> budyniem /ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a
> czasem zimnym/ i to przykrywasz pozostałym ciastem.
> Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
> Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.
>
> Polecam!!
>
> wiosenno - rabarbarowa Jini :-)
>
Witam ;
szkoda tych 5 białek, które zostaną ??!! proponuję ubić je z cukrem i wylać
na wierzch ciasta , tak w połowie pieczenienia i powstanie pycha beza,
chrupiąca:-)) ja tak robię, gdy mi zostaną białka, a do tego można dodać
jeszcze wiórka kokosowe i posiekane orzechy ( różne ) - po prostu pycha !!!!
jak kto woli :-))
Smacznego :-))
ANNA
|