Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klopsiki

Grupy

Szukaj w grupach

 

klopsiki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-08 08:45:24

Temat: klopsiki
Od: "MauaM" <m...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę bardzo o przepis na pyszne klopsiki w sosie, takie pasujące do kaszki
perłwoej.
Mój BiednyChoryMisio zażyczył sobie taki obiadek.
Z góry dziękuję
MauaM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-08 09:36:05

Temat: Re: klopsiki
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MauaM" <m...@d...pl> napisał w wiadomości
news:9prp44$d7b$1@h1.uw.edu.pl...
: Proszę bardzo o przepis na pyszne klopsiki w sosie, takie pasujące do kaszki
: perłwoej.
: Mój BiednyChoryMisio zażyczył sobie taki obiadek.
: Z góry dziękuję
: MauaM
:
50 dag mielonego,
ząbek czosnku,
pieprz,
sól.
jajo
wywar rosołowy, albo kostka.

Ugotować rosół. Do mięsa mielonego, dodać jajo, starannie wyrobić masę,
przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować małe pulpeciki, włożyć je do
wrzącego rosołu i gotować, aż wypłyną.
Pulpety wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz, rosół wykorzystać do sosu
mięsnego lub pomidorowego.
pozdr. Wilma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 11:07:06

Temat: Re: klopsiki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>:
>50 dag mielonego,
>z?bek czosnku,
>pieprz,
>sól.
>jajo
>wywar roso?owy, albo kostka.
>
>Ugotowa? rosó?. Do mi?sa mielonego, doda? jajo, starannie wyrobi? mas?,
>przyprawi? sol? i pieprzem. Z masy uformowa? ma?e pulpeciki, w?o?y? je do
>wrz?cego roso?u i gotowa?, a? wyp?yn?.
>Pulpety wyj?? ?y?k? cedzakow?, prze?o?y? na talerz, rosó? wykorzysta? do sosu
>mi?snego lub pomidorowego.
>pozdr. Wilma
>

ja takie gotuje bezposrednio w zupce, najczesciej jazrynowej.

Krysia

No i te w kapuscie udawane gobki dla leniwych. dietetyczne dosc.


K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 11:16:09

Temat: Re: klopsiki
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ja takie gotuje bezposrednio w zupce, najczesciej jazrynowej.

W samej jarzynowej czy tzw. bialy klopsik robisz ? ( o rewelacyjnym
wedzonkowo, smietankowym, kwaskowatym smaczku ?:)


--
Lilly was here


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 11:58:53

Temat: Re: klopsiki
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Lilly was here wrote:
>
> > ja takie gotuje bezposrednio w zupce, najczesciej jazrynowej.
>
> W samej jarzynowej czy tzw. bialy klopsik robisz ? ( o rewelacyjnym
> wedzonkowo, smietankowym, kwaskowatym smaczku ?:)
>

Wybaczcie watpliwosci- tzw bialy klopsik to w zupie zabielanej sie
gotuje ? dobrze zrozumialam?
pzdr
agi troche dzisiaj niekumata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 14:32:07

Temat: Re: klopsiki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 8 Oct 2001 13:16:09 +0200, "Lilly was here"
<M...@e...com.pl> wrote:

>> ja takie gotuje bezposrednio w zupce, najczesciej jazrynowej.
>
>W samej jarzynowej czy tzw. bialy klopsik robisz ? ( o rewelacyjnym
>wedzonkowo, smietankowym, kwaskowatym smaczku ?:)

nie znam -tlumacz sie!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 15:56:32

Temat: Re: klopsiki
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> W samej jarzynowej czy tzw. bialy klopsik robisz ? ( o rewelacyjnym
> wedzonkowo, smietankowym, kwaskowatym smaczku ?:)
>

Tworze z Krysia wspolny front: "Nie znam - tlumacz sie!"
Chetnie sie poucze :o)

Rzadna wiedzy
Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================

"Lilly was here" <M...@e...com.pl> wrote in message
news:9ps1se$fvh$1@flis.man.torun.pl...
> > ja takie gotuje bezposrednio w zupce, najczesciej jazrynowej.
>
> --
> Lilly was here
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 19:00:34

Temat: Re: klopsiki
Od: "DominikaNM" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

No to ja nie wiem jak się moje nazywają ale zawsze mówiliśmy na to
klopsy. Mięso robi się tak jak na mielone - jajko, rozmoczona bułka,
cebulka, przyprawy...Potem obtacza się kulki w mące i smaży na
tłuszczu dość mocno ale tak żeby nie spalić. Następnie dodaję wody i
duszę. Potem zagęszczam sos. Jak sos jest mięsny to do kaszy pasują
mi strasznie ogórki kiszone:-)))) Czasem po duszeniu robię sos
pomidorowy i wrzucam pulpety. A moja teściowa do mięsnego dodaje
śmietanę ( ja w ogóle nie przepadam za sosem mięsnym ze śmietaną ).
DominikaNM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 19:58:17

Temat: Re: klopsiki
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> nie znam -tlumacz sie!

Sie tlumacze :)

Robisz z mielonego luzne klopsiki - takie niezbyt "ciasne" - dodaj jedno
jajko wiecej np., oprócz tego zawsze czosnek granulowany i majeranek ( sól i
pieprz to normalka :)

Teraz robimy tak : dwie marchewki, pietruszka ( korzen ), seler kroimy jak
lubimy. Gotujemy w garze z woda ( ziele, lisc i te sprawy w metalowym
sitku - nie kazdy lubi pluc "srutem":) , do tego wrzucamy kawalek ( ok. 20
dag ) boczku lub zeberek wedzonych, solimy delikatnie ( jak wedzone jest
slone to czasem nie trzeba solic )

Jak wywar bedzie wrzal wrzucamy po razie klopsiki i gotujemy wszystko az
klopsiki wyplyna, w tak zwany miedzy czasie dodajemy do zupki kwasek
cytrynowy lub sok z cytryny ). Zupke zageszczamy tak : 2 czubate lyzki maki
do naczynia, zalewamy zimna woda, mieszamy matewka wlewamy do zupy, jak sie
zagotuje wlewamy ciag dalszy czyli dwa male kubelki gestej smietany (
kwasnej ) wymieszanej z dwoma zóltkami. Jak zupka zacznie lekko bablowac
doprawiamy ostatecznie do smaku sola, kwaskiem cytrynowym i cukrem - to
wazne ).

Wczesniej gotujemy obrane ziemniaki :)

Do glebokiego talerza wkladamy ziemniaki, kilka klopsików z zupy i zalewamy
zupa. Wpyalmy do bólu brzucha - takie pyszne.
I to jest tzw. kwasny klops :)


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-08 21:16:02

Temat: Re: klopsiki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Do glebokiego talerza wkladamy ziemniaki, kilka klopsików z zupy i zalewamy
>zupa. Wpyalmy do bólu brzucha - takie pyszne.
>I to jest tzw. kwasny klops :)


dzieki, o dzieki. jak tylko maz wyjedzie to sobie zrobie. on nie
lubi kwasnych zup.

krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze raz mąka razowa
*pigwa*
witam ponownie
Proszę o przepisy
kurczak teryiake

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »