Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: klopsiki
Date: Mon, 8 Oct 2001 21:58:17 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 34
Message-ID: <9pt3qv$5j3$2@flis.man.torun.pl>
References: <9prp44$d7b$1@h1.uw.edu.pl> <9prs3c$icr$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
<r...@4...com>
<9ps1se$fvh$1@flis.man.torun.pl>
<3...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.40
X-Trace: flis.man.torun.pl 1002574495 5731 158.75.50.40 (8 Oct 2001 20:54:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2001 20:54:55 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73938
Ukryj nagłówki
> nie znam -tlumacz sie!
Sie tlumacze :)
Robisz z mielonego luzne klopsiki - takie niezbyt "ciasne" - dodaj jedno
jajko wiecej np., oprócz tego zawsze czosnek granulowany i majeranek ( sól i
pieprz to normalka :)
Teraz robimy tak : dwie marchewki, pietruszka ( korzen ), seler kroimy jak
lubimy. Gotujemy w garze z woda ( ziele, lisc i te sprawy w metalowym
sitku - nie kazdy lubi pluc "srutem":) , do tego wrzucamy kawalek ( ok. 20
dag ) boczku lub zeberek wedzonych, solimy delikatnie ( jak wedzone jest
slone to czasem nie trzeba solic )
Jak wywar bedzie wrzal wrzucamy po razie klopsiki i gotujemy wszystko az
klopsiki wyplyna, w tak zwany miedzy czasie dodajemy do zupki kwasek
cytrynowy lub sok z cytryny ). Zupke zageszczamy tak : 2 czubate lyzki maki
do naczynia, zalewamy zimna woda, mieszamy matewka wlewamy do zupy, jak sie
zagotuje wlewamy ciag dalszy czyli dwa male kubelki gestej smietany (
kwasnej ) wymieszanej z dwoma zóltkami. Jak zupka zacznie lekko bablowac
doprawiamy ostatecznie do smaku sola, kwaskiem cytrynowym i cukrem - to
wazne ).
Wczesniej gotujemy obrane ziemniaki :)
Do glebokiego talerza wkladamy ziemniaki, kilka klopsików z zupy i zalewamy
zupa. Wpyalmy do bólu brzucha - takie pyszne.
I to jest tzw. kwasny klops :)
--
ostry
|