« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-30 05:22:33
Temat: knedlikisluchajcie
czy do knedkilow daje sie drozdze? mam ochote sprobowac sam je zrobic a
parzac na przepisy w sieci widze rzepisy z i bez drozdzy wiec jak to
wlasciwie jest
pozdrawiam kleju
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-30 07:31:22
Temat: Re: knedlikiOn 30 Cze, 07:22, kleju <p...@p...onet.pl> wrote:
> sluchajcie
> czy do knedkilow daje sie drozdze? mam ochote sprobowac sam je zrobic a
> parzac na przepisy w sieci widze rzepisy z i bez drozdzy wiec jak to
> wlasciwie jest
> pozdrawiam kleju
Da em kiedy przepisy na knedle:
http://www.grupy.senior.pl/Re-dobre-knedle,p,2738419
,3.html
http://www.usenet.com.pl/pl-rec-kuchnia/92472-wysyp-
truskawek.html
http://www.winiary.pl/przepisy_wyszukiwarka_wyniki.a
spx
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-30 08:06:03
Temat: Re: knedliki Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Da em kiedy przepisy na knedle:
Ależ Slavi, pytanie dotyczy knedlików, nie knedli.
Knedliki, które jadałam w czeskich restauracjach, zawsze były drożdżowe.
Knedliki kupowane w sklepach - do odgrzania - też były drożdżowe. Kupowałam
też gotowe, czeskie suche mieszanki - i one raczej drożdży nie zawierały.
Patrząc na różnorodność przepisów można chyba stwierdzić, że
określenie "knedlik" ma tyle znaczeń, co "kluska".
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-30 08:46:59
Temat: Re: knedlikiOn 30 Cze, 10:06, "czeremcha " <c...@g...pl> wrote:
> Panslavista <p...@w...pl> napisa (a):
>
> > Da em kiedy przepisy na knedle:
>
> Ale Slavi, pytanie dotyczy knedlików, nie knedli.
>
> Knedliki, które jada am w czeskich restauracjach, zawsze by y dro d owe.
> Knedliki kupowane w sklepach - do odgrzania - te by y dro d owe. Kupowa am
> te gotowe, czeskie suche mieszanki - i one raczej dro d y nie zawiera y.
> Patrz c na ró norodno przepisów mo na chyba stwierdzi , e
> okre lenie "knedlik" ma tyle znacze , co "kluska".
>
> Ania
Witaj Aniu!
Knedle czeskie i s owackie - te by y zamieszczone przeze mnie
przepisy: z bu ki, z serem itd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-30 08:51:23
Temat: Re: knedlikiOn 30 Cze, 10:06, "czeremcha " <c...@g...pl> wrote:
> Panslavista <p...@w...pl> napisa (a):
>
> > Da em kiedy przepisy na knedle:
>
> Ale Slavi, pytanie dotyczy knedlików, nie knedli.
>
> Knedliki, które jada am w czeskich restauracjach, zawsze by y dro d owe.
> Knedliki kupowane w sklepach - do odgrzania - te by y dro d owe. Kupowa am
> te gotowe, czeskie suche mieszanki - i one raczej dro d y nie zawiera y.
> Patrz c na ró norodno przepisów mo na chyba stwierdzi , e
> okre lenie "knedlik" ma tyle znacze , co "kluska".
>
> Ania
>
> --
> Wys ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
Knedle - zdrobniale - knedelki (knedliki) - znam wiele rodzajów:
dro dzowe na parze i gotowane w wodzie, z bu k , z serem.
ziemniaczane - ciasto z gotowanych ziemniaków nadziewane kie bas ,
liwkami..
ziemniaczane - z serem
ciasto podobne do nale nikowego tylko troch g stsze - wymieszane z
posiekanymi jab kami - lekko zrumienione mase ko, cukier, cynamon, na
liwki podobnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-30 09:40:20
Temat: Re: knedliki Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Knedle - zdrobniale - knedelki (knedliki)
Witaj!
No nie, nie mogę się z tobą zgodzić. Knedelki i knedliki to nie to samo.
Widać, że ja mieszkam bliżej Czech, niż ty ;-)
Chyba, że Kleju nie ma na myśli czeskich knedlików. Może jeszcze
doprecyzuje. Albo Ludek się odezwie.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-30 10:25:54
Temat: Re: knedlikiOn 30 Cze, 11:40, "czeremcha " <c...@g...pl> wrote:
> Panslavista <p...@w...pl> napisa (a):
>
> > Knedle - zdrobniale - knedelki (knedliki)
>
> Witaj!
>
> No nie, nie mog si z tob zgodzi . Knedelki i knedliki to nie to samo.
> Wida , e ja mieszkam bli ej Czech, ni ty ;-)
>
> Chyba, e Kleju nie ma na my li czeskich knedlików. Mo e jeszcze
> doprecyzuje. Albo Ludek si odezwie.
>
> Ania
>
> --
> Wys ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
To prawda, ja mieszka erm blisko Czechos owacji - 30km drogami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-30 18:38:05
Temat: Re: knedlikikleju wrote:
> czy do knedkilow daje sie drozdze? mam ochote sprobowac sam je zrobic a
> parzac na przepisy w sieci widze rzepisy z i bez drozdzy wiec jak to
Knedlikow jest sporo rodzajow, podstawowe sa dwa: bulczane (houskové
knedlíky) i ziemniaczane (bramborové knedlíky). Drozdzy do nich nie daje
sie (zazwyczaj).
Do bulczanych mozna dac troche drozdzy, ale niekoniecznie. Bez drozdzy
trzeba ciasto naprawde dobrze wyrobic i dac na co najmniej godzine
odpoczac. Poleca sie dac do ciasta wode gazowana, nie niegazowana.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-02 14:48:58
Temat: Re: knedliki> Do bulczanych mozna dac troche drozdzy, ale niekoniecznie. Bez drozdzy
> trzeba ciasto naprawde dobrze wyrobic i dac na co najmniej godzine
> odpoczac. Poleca sie dac do ciasta wode gazowana, nie niegazowana.
i o to chodzilo jutro wam napisze co mi wyszlo ;-)
kleju
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-02 17:49:39
Temat: Re: knedliki> sluchajcie
> czy do knedkilow daje sie drozdze? mam ochote sprobowac sam je zrobic a
> parzac na przepisy w sieci widze rzepisy z i bez drozdzy wiec jak to
> wlasciwie jest
> pozdrawiam kleju
nie eksperymentowałem zbytno,
rodzice mieszkają tuż przy granicy (w Jastrzębiu jest nawet rowerowe
przejście graniczne),
ale fajnie jest kupić w sklepie gotowe knedlicky, mają termin ważności kilka
dni,
gotuję toto na parze,
w skład i zawartość nie wnikałem, ale smaczne,
jak ktoś z Kato ma ochotę - to przywiozę
pozdrawiam
S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |