Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia krokiety

Grupy

Szukaj w grupach

 

krokiety

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-12-06 15:27:27

Temat: krokiety
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.

Wlasciwie to jak sie robi krokiety?

mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-12-06 23:25:39

Temat: Re: krokiety
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):

> Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
>
> Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
>
> mariusz

Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-12-08 16:07:15

Temat: Re: krokiety
Od: "Ola" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):

Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
>
> Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
>
> mariusz
>krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc do
sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
kapusty na patelni.
dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z grzybow,
mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia i
ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc z
obu stron na zloty kolor i gotowe :)
proste:) smacznego :)
PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
pieprz do smaku i postepowac jw.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-12-08 16:25:31

Temat: Re: krokiety
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ola" <o...@o...pl> wrote in message
news:ghjgof$2pu$1@inews.gazeta.pl...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>
> Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> > Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> > Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> > ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> > Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
> >
> > Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
> >
> > mariusz
> >krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
> odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc
do
> sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
> podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
> zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
> ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
> kapusty na patelni.
> dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z
grzybow,
> mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia
i
> ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
> nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
> srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
> tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc
z
> obu stron na zloty kolor i gotowe :)
> proste:) smacznego :)
> PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
> pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
> pieprz do smaku i postepowac jw.

Krokiety mięsne, a nawet z ugotowanych płucek zmielonych i przesmażonych z
cebulką.
Mogą być rybne, także farsz z ryby wędzonej, albo z kalmara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-12-08 23:58:48

Temat: Re: krokiety
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...

> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Opowiedz cos wiecej o swojej mamie, tak sie lubisz kurwic w usenecie ze
swojej prywatnosci - vide: psychologia.
No dawaj!
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-12-09 10:32:23

Temat: Re: krokiety
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Złota polska jesień... czas urzekania... a *Ola* takie rzeczy z zimna zębami
wydzwania:

> Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc.

Ale zamiast mleka użyć do ciasta naleśnikowego piwa.


--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-12-09 18:47:54

Temat: Re: krokiety
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 9 Dec 2008 00:58:48 +0100, Bluzgacz napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>
>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>
> Opowiedz cos wiecej o swojej mamie, tak sie lubisz kurwic w usenecie ze
> swojej prywatnosci - vide: psychologia.
> No dawaj!

Spadaj, Sikaczu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-12-09 19:04:02

Temat: Re: krokiety
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):

> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

To jak knedle tyle, że smażone, a jadałem z takiego ciasta placuszki -
pokratkowane nożem i usmażone. I można je posypać cukrem lub maczać w
marmoladach, dżemach lub w sosach.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-12-09 19:07:09

Temat: Re: krokiety
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>
>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>
> To jak knedle tyle, że smażone,

Nie całkiem: panierka z jajka i bułki zupełnie zmienia charakter potrawy.
To wąsnie sa prawdziwe krokiety, a nie te z naleśników.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-12-09 19:38:22

Temat: Re: krokiety
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1vb0aaf2xfhi8.e28iw2ny64zt.dlg@40tude.net...

> Spadaj, Sikaczu.

Sikacze to wytwarza ten antypatriotyczny pedal pansravista i razem z toba
pije...
Wypierdalaj amatorko jaboli i kapuchy.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

brukselka
jak ocenić mleko?
JURECZKU...
EWUNIU...
Placek drozdzowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »