« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-12-06 15:27:27
Temat: krokietyProsze o porady n/t przygotowywania krokietow.
Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-12-06 23:25:39
Temat: Re: krokietyDnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
> Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
>
> Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
>
> mariusz
Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-12-08 16:07:15
Temat: Re: krokietyDnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
>
> Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
>
> mariusz
>krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc do
sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
kapusty na patelni.
dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z grzybow,
mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia i
ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc z
obu stron na zloty kolor i gotowe :)
proste:) smacznego :)
PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
pieprz do smaku i postepowac jw.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-12-08 16:25:31
Temat: Re: krokiety
"Ola" <o...@o...pl> wrote in message
news:ghjgof$2pu$1@inews.gazeta.pl...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>
> Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:ghe5ks$8hq$1@news.onet.pl...
> > Prosze o porady n/t przygotowywania krokietow.
> > Otworzylem sloik wlasnorecznie zakiszonej kapusty, mam rozne inne
> > ingrediencje i jestem milosnikiem krokietow. Nigdy ich nie robilem.
> > Dotychczas mialem przyjemnosc jesc tylko te, ktore zrobila moja mama.
> >
> > Wlasciwie to jak sie robi krokiety?
> >
> > mariusz
> >krokiety z kapusta (mozna tez dodac grzyby)
> odcisnac sok z kapusty zostawic troche takiej odcisnietej a reszte wlozyc
do
> sitka lub innego cedzaka i przelac wrzatkiem. Calosc przelozyc na patelnie
> podlanej lekko olejem. W wersji z grzybami trzeba wrzucic grzyby do garnka
> zalac woda i zagotowac i niech sie pogotuja jakies 5-7 minut. Odcedzic
> ugotowane grzyby ale wywaru nie wylewac!!! grzybki rozdrobnic i dodac do
> kapusty na patelni.
> dusic na patelni ok 15- 20 min na malym ogniu podlewajac wywarem z
grzybow,
> mieszac co jakis czas dodac do smaku pieprz.Po uplywie czasu zdjac z ognia
i
> ostudzic. Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc. Gdy kapusta wystygnie
> nakladac na nalesniki i zawijac w nastepujacy sposob najpierw boki do
> srodka i potem zwinac po dlugosci obtoczyc w roztrzepanym jajku i bulce
> tartej zaczynajac od miejsca gdzie konczy sie zawiniecie nalesnika smazyc
z
> obu stron na zloty kolor i gotowe :)
> proste:) smacznego :)
> PS. mozna tez zamiast kapusty i grzybow np. pieczarki
> pieczarki umyc pokroic w kostke i udusic na patelni z cebulka dodac sol i
> pieprz do smaku i postepowac jw.
Krokiety mięsne, a nawet z ugotowanych płucek zmielonych i przesmażonych z
cebulką.
Mogą być rybne, także farsz z ryby wędzonej, albo z kalmara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-12-08 23:58:48
Temat: Re: krokiety
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Opowiedz cos wiecej o swojej mamie, tak sie lubisz kurwic w usenecie ze
swojej prywatnosci - vide: psychologia.
No dawaj!
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-12-09 10:32:23
Temat: Re: krokietyZłota polska jesień... czas urzekania... a *Ola* takie rzeczy z zimna zębami
wydzwania:
> Zrobic ciasto na nalesniki i usmazyc.
Ale zamiast mleka użyć do ciasta naleśnikowego piwa.
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-12-09 18:47:54
Temat: Re: krokietyDnia Tue, 9 Dec 2008 00:58:48 +0100, Bluzgacz napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>
>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>
> Opowiedz cos wiecej o swojej mamie, tak sie lubisz kurwic w usenecie ze
> swojej prywatnosci - vide: psychologia.
> No dawaj!
Spadaj, Sikaczu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-12-09 19:04:02
Temat: Re: krokiety"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
To jak knedle tyle, że smażone, a jadałem z takiego ciasta placuszki -
pokratkowane nożem i usmażone. I można je posypać cukrem lub maczać w
marmoladach, dżemach lub w sosach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-12-09 19:07:09
Temat: Re: krokietyDnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>
>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>
> To jak knedle tyle, że smażone,
Nie całkiem: panierka z jajka i bułki zupełnie zmienia charakter potrawy.
To wąsnie sa prawdziwe krokiety, a nie te z naleśników.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-12-09 19:38:22
Temat: Re: krokiety
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1vb0aaf2xfhi8.e28iw2ny64zt.dlg@40tude.net...
> Spadaj, Sikaczu.
Sikacze to wytwarza ten antypatriotyczny pedal pansravista i razem z toba
pije...
Wypierdalaj amatorko jaboli i kapuchy.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |