Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia brukselka

Grupy

Szukaj w grupach

 

brukselka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 46


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-12-06 15:24:10

Temat: brukselka
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

No wlasnie. Stalem sie szczesliwym posiadaczem 1 kg brukselki.
Prosze poradzcie jak to przygotowac.
Niestety brukselka kojarzy mi sie wylacznie z czyms niesmacznym. Nigdy nie
mialem okazji jej gotowac. Wierze, ze cale moja dotychczasowe zycie tkwilem
w bledzie i chce to naprawic...

Niedawno na grupie cos czytalem o brukselce, ale jakos nie potrafie tego
odnalezc.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-12-06 15:47:11

Temat: Re: brukselka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:24:10 +0100, Mariusz napisał(a):

> No wlasnie. Stalem sie szczesliwym posiadaczem 1 kg brukselki.
> Prosze poradzcie jak to przygotowac.
> Niestety brukselka kojarzy mi sie wylacznie z czyms niesmacznym. Nigdy nie
> mialem okazji jej gotowac. Wierze, ze cale moja dotychczasowe zycie tkwilem
> w bledzie i chce to naprawic...
>
> Niedawno na grupie cos czytalem o brukselce, ale jakos nie potrafie tego
> odnalezc.
>
> Mariusz

Brukselka pod beszamelem:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5837

oraz:
http://kuchnia.kisa.pl/ (w okienku pod lupką w lewym górnym rogu wpisz
brukselka)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-12-06 16:08:23

Temat: Re: brukselka
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

1. Brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy do miękkości.

A mniej wiecej jak dlugo trwa :"do miekkosci"?

I czy nie stosuje sie buleczki przysmazonej na masle?

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-12-06 16:32:10

Temat: Re: brukselka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 17:08:23 +0100, Mariusz napisał(a):

> 1. Brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy do miękkości.
>
> A mniej wiecej jak dlugo trwa :"do miekkosci"?

Hmmm, bierzesz widelec i próbujesz jedną na talerzyku.
Ja nie wiem, jak długo.

>
> I czy nie stosuje sie buleczki przysmazonej na masle?
>

Jeśli się chce, to się stosuje, ale lepiej bułeczkę przyrumienić na sucho,
bez masła, a masło dodać na patelnię po zrumienieniu bułki, żeby uniknąć
zniszczenia jego walorów podczas smażenia.

Jednak jest wiele innych przepisów pod linkami, które podalam. Sposób "z
bułeczką" jest najprostszy i w sumie mało ciekawy smakowo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-12-06 16:43:50

Temat: Re: brukselka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:ghe5em$7le$1@news.onet.pl...
> No wlasnie. Stalem sie szczesliwym posiadaczem 1 kg brukselki.
> Prosze poradzcie jak to przygotowac.
> Niestety brukselka kojarzy mi sie wylacznie z czyms niesmacznym. Nigdy nie
> mialem okazji jej gotowac. Wierze, ze cale moja dotychczasowe zycie
tkwilem
> w bledzie i chce to naprawic...
>
> Niedawno na grupie cos czytalem o brukselce, ale jakos nie potrafie tego
> odnalezc.
>
> Mariusz

Ugotować na osolonej wodzie, odcedzić i polać przyrumienionym masełkim i
bułką...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-12-06 16:45:55

Temat: Re: brukselka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:19nwo70ncp6ts$.q6xq3sbv8uud$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 6 Dec 2008 17:08:23 +0100, Mariusz napisał(a):
>
> > 1. Brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy do miękkości.
> >
> > A mniej wiecej jak dlugo trwa :"do miekkosci"?
>
> Hmmm, bierzesz widelec i próbujesz jedną na talerzyku.
> Ja nie wiem, jak długo.
>
> >
> > I czy nie stosuje sie buleczki przysmazonej na masle?
> >
>
> Jeśli się chce, to się stosuje, ale lepiej bułeczkę przyrumienić na sucho,
> bez masła, a masło dodać na patelnię po zrumienieniu bułki, żeby uniknąć
> zniszczenia jego walorów podczas smażenia.
>
> Jednak jest wiele innych przepisów pod linkami, które podalam. Sposób "z
> bułeczką" jest najprostszy i w sumie mało ciekawy smakowo.

Quod libet.
Lubię też zupę jarzynową typu śmietnik, z dużą ilością brukselki...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-12-06 16:53:25

Temat: Re: brukselka
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje Wam - Panslavisto i Ikselko - za udzielone rady.

Juz nie pierwszy raz korzystam z Waszej kuchennej wiedzy.
Za kazdym razem Wasze rady byly wlasciwe.
Dziekuje.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-12-06 17:19:24

Temat: Re: brukselka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gheam2$o2l$1@news.onet.pl...
> Dziekuje Wam - Panslavisto i Ikselko - za udzielone rady.
>
> Juz nie pierwszy raz korzystam z Waszej kuchennej wiedzy.
> Za kazdym razem Wasze rady byly wlasciwe.
> Dziekuje.
>
> Mariusz

Nie są to jedyne przepisy, ale najprostsze.
A zupa na kościach z mięsem, wsypana jedna torebka zupy zimowej (mrożonka i
pół torebki brukselki oraż szklanka lub półtora ryżu, podbita dobrą
śmietaną, siekane koperek i pietruszka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-12-06 23:20:06

Temat: Re: brukselka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 17:45:55 +0100, Panslavista napisał(a):

>
> Lubię też zupę jarzynową typu śmietnik, z dużą ilością brukselki...

Też ją lubię. Z lubczykiem. Lubczyk łagodzi ostry smak brukselki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-12-06 23:22:46

Temat: Re: brukselka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 6 Dec 2008 18:19:24 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gheam2$o2l$1@news.onet.pl...
>> Dziekuje Wam - Panslavisto i Ikselko - za udzielone rady.
>>
>> Juz nie pierwszy raz korzystam z Waszej kuchennej wiedzy.
>> Za kazdym razem Wasze rady byly wlasciwe.
>> Dziekuje.
>>
>> Mariusz
>
> Nie są to jedyne przepisy, ale najprostsze.
> A zupa na kościach z mięsem, wsypana jedna torebka zupy zimowej (mrożonka i
> pół torebki brukselki oraż szklanka lub półtora ryżu, podbita dobrą
> śmietaną, siekane koperek i pietruszka.

Lubię to, ale u mnie jeśli śmietana, to nie brukselka (czy inna kapusta),
albo odwrotnie. Nie wiem, dlaczego, po prostu mi "nie leżą" razem te dwie
rzeczy. Jarzynową zupę z dodatkiem brukselki lubie tylko w wersji z białą
zasmażką.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak ocenić mleko?
JURECZKU...
EWUNIU...
Placek drozdzowy
to pil suck i się zesrał ze strachu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »