| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-26 21:09:31
Temat: kucharz a noz kucharzaSzukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego znaleźć. Idealny
byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z Warszawy....
Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej i bardziej
profesjonalnie niż ja.
Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim zabiorę się do
pracy.
Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
Pomożecie?
Pozdrawiam,
patudu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-26 22:45:51
Temat: Re: kucharz a noz kucharzapatudu <p...@o...poczta.pl> napisał(a):
> Szukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego
znaleźć. I
> dealny
> byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z
Warszawy
> ....
> Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
> Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej
i ba
> rdziej
> profesjonalnie niż ja.
> Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim
zabiorę si
> ę do pracy.
> Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
> Pomożecie?
> Pozdrawiam,
> patudu.
>
Nie jestem profesjonalem, ale lubie kroic wygodnie. Wiec po pierwsze waga-
ciezki powinien byc. Tylko taki dobrze daje prowadzic podczas ciecia. Tylko
taki dobrze lezy w dloni. Szeroki-otrze musi byc szerokie; wszelakie
siekanie "po palcach" wymaga zeby ostrze bylo szerokie; inaczej jest to
siekanie palcow. Stal i ostrosc at last, but not least, wazne rowniez aby
miec zadowolenie z noza na dlugo. Chinczycy, jako podstawawego narzedzia
pracy czesto uzywaja malego tasaka.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-26 22:48:31
Temat: Re: kucharz a noz kucharzanoz musi byc duzy i ciezki najlepiej wykuty z jak najtwardszej stali jesli
do warzyw to tylko taki o ostrzu wystajacym na przynajmniej trzy i pol
centymetra ponizej uchwytu zeby nie obijac palcow o deche :-)
Użytkownik "patudu" <p...@o...poczta.pl> napisał w wiadomości
news:afdah6$it9$1@news2.ipartners.pl...
> Szukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego
znaleźć. Idealny
> byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z
Warszawy....
> Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
> Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej
i bardziej
> profesjonalnie niż ja.
> Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim
zabiorę się do pracy.
> Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
> Pomożecie?
> Pozdrawiam,
> patudu.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-26 23:00:22
Temat: Re: kucharz a noz kucharzaFrom: "patudu" <p...@o...poczta.pl>
Szukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego
znaleźć. Idealny
byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z
Warszawy....
Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej i
bardziej
profesjonalnie niż ja.
Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim zabiorę
się do pracy.
Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
patudu.
==========
Hmmmmmmmmm
Czy to ma byc noz uniwersalny?
Ja uzywam co najmniej kilku, w zaleznosci od tego, do czego ma sluzyc.
Inny do krojenia miesa, inny do szpikowania, inny do cytryny, inny do
szatkowania, inny do pomidorow.. etc. etc.
Niestety nie posiadam polokraglego tasaczka :(
Niezaleznie od powyzszych zastosowan noz musi byc z dobrej stali, cienki i
ostry, a takze miec uchwyt nie wyslizgujacy sie z dloni.
Nie jestem profesjonalistka, ale cenie sobie wlasnie takie cechy nozy.
barbara
--
Zaplanuj wakacje: http://www.travelbook.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 07:38:19
Temat: Re: kucharz a noz kucharza
Użytkownik "patudu" <p...@o...poczta.pl> napisał w wiadomości
news:afdah6$it9$1@news2.ipartners.pl...
> Szukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego
znaleźć. Idealny
> byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z
Warszawy....
> Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
> Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej
i bardziej
> profesjonalnie niż ja.
> Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim
zabiorę się do pracy.
> Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
> Pomożecie?
> Pozdrawiam,
> patudu.
>
>
>
Profesjonalni kucharze wcale nie kroja duzo. To domena poczatkujacych w
kuchni, ktorzy na krojeniu spedzaja niekiedy 8 godzin pracy. Najlepiej jak
pojdziesz do pierwszej z brzegu duzej restauracji i tam pogadasz z ludzmi.
Polecam uczeszczane restauracje bo tam sie kroi rzeczywiscie duzo. Najlepszy
bylby Sobieski (szef Robert Sowa) lub Sheraton (szef Frank Funke) obaj sa
bardzo mili i znaja sie na tym co robia i maja ok 30 kroiczych pod soba.
Sheraton ma te przewage, ze maja tez kuchnie azjatycka ze swietnym Tajem o
imieniu Sanad, ktory zna tez techniki wschodnie
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 09:00:39
Temat: Re: kucharz a noz kucharzachyba kiepskawa z Ciebie projektantka - wybacz :-)
kazdy wie, ze jakosc noza uzalezniona jest od tego "do krojenia czego bedzie
sluzyl"
na rynku jest sporo dobrych nozy
zrob plagiat a nie kombinuj bo i tak nic nie wykombinujesz :-)
"patudu" <p...@o...poczta.pl> wrote in message
news:afdah6$it9$1@news2.ipartners.pl...
> Szukam kontaktu z profesjonalnym kucharzem, a nie wiem gdzie takiego
znaleźć. Idealny
> byłby taki, który kroi dużo i profesjonalnie.... A gdyby jeszcze był z
Warszawy....
> Jestem projektantką. Dostałam zamówienie na projekt noża.
> Chciałabym zacząć od konsultacji z kimś, kto kroi i częściej i skuteczniej
i bardziej
> profesjonalnie niż ja.
> Chciałabym pozbierać sobie najpierw te wszystkie "noże marzeń" zanim
zabiorę się do pracy.
> Chciałabym, żeby to był dobry nóż.
> Pomożecie?
> Pozdrawiam,
> patudu.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 09:17:18
Temat: Re: kucharz a noz kucharza> chyba kiepskawa z Ciebie projektantka - wybacz :-)
> kazdy wie, ze jakosc noza uzalezniona jest od tego "do krojenia czego
bedzie
> sluzyl"
> na rynku jest sporo dobrych nozy
> zrob plagiat a nie kombinuj bo i tak nic nie wykombinujesz :-)
???
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Słowa zostawiają głębsze rany niż nóż."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 10:04:13
Temat: Re: kucharz a noz kucharzaJuz sie zawodowo nie zajmuje gotowaniem,ale faktycznie nie ma nozy
uniwersalnych.
Szatkowanie, trybowanie,obieranie to czynnosci wymagajace innych sprzetow.
Osobiscie bardzo lubie noz (od biedy mogacy robic za uniwersalny) firmy
Gerlach o ksztalcie maczety. Jest to noz ok.25cm o rozszerzajacym sie ku
koncowi
ostrzu na koncu zaokraglony (pozwala to na ruch "kolyskowy" noza).
Ostrze jest klinowe i dosc cienkie,ale noz sie nie wygina i mozna go mocno
wyostrzyc .
Proponuje Ci odwiedzic sklep przy ul. Ksiącęcej maja tam duzy wybor nozy
kucharskich.
Pozdrawiam
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 12:51:17
Temat: Re: kucharz a noz kucharzaDo wszystkich przedpiszców:
Dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc- uwzględnię.
Rzeczywiście, nie jestem projektantką noży (sorry Krzysztof, projektant-omnibus to
mit...).
W związku z tym, że kucharka ze mnie nieregularna, a na codzień niezbyt dużo kroję (a
jak
już kroję to nieporządnie), nie umiem sama określić/nazwać/odnaleźć wszystkich
problemów
do rozwiązania zanim zabiorę się do pracy.
(Do Krzysztofa: Tylko, błagam, nie zaczynajmy dyskusji czy niepalący mogą
zaprojektować
zapalniczkę, a widzący- laskę dla niewidomego.)
Pozdrawiam, dziękuję, gdyby ktoś jeszcze coś- to proszę,
patu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 13:02:09
Temat: Re: kucharz a noz kucharza>projektant-omnibus to mit...).
sadzisz wiec ze dobry projektant nie jest specjalista w danej dziedzinie?
projektant odziezy np. taki Dior co drugi dzien pracuje dla Renault a co
trzeci dla ogrodnikow? :-)))
dobry projektant jest specjalista w danej dziedzinie
i nie musi byc niewidomym zeby robic laski
wystarczy ze bedzie dokladnie znal zagadnienie czym laska dla niewidomego ma
byc i jakie ma spelniac funkcje
i o ile w opisywanych przypadkach mozna zasiegnac opinii uzytkownikow (moda,
samochod) - duza rola estetyki o tyle w projektowaniu nozy nalezaloby
siegnac do nauk scislych jak eronomia i fizyka (nie ma tu wiele miejsca dla
estetyki)
to niedorzecznosc badac gusta kucharzy na temat nozy :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |