« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-28 00:22:32
Temat: kuchenki elektryczneCzy to prawda, że palniki kuchenki elektrycznej nie są cały czas włączone?
Gdy mam pokrętło ustawione np. na 2 to kuchenka przez powiedzmy 10 minut
nagrzewa tą spiralkę (palnik) potem ją wyłącza na 10 minut (potrawa gotuje
się dalej) i następnie sama znów ją włącza i tak w kółko aż my nie skręcimy
gałki na 0. jeśli tak jest to czy we wszystkich kuchenkach czy tylko danej
marki?
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-28 09:36:28
Temat: Re: kuchenki elektryczneUżytkownik "jha" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:cob5uj$163$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy to prawda, że palniki kuchenki elektrycznej nie są cały czas włączone?
> Gdy mam pokrętło ustawione np. na 2 to kuchenka przez powiedzmy 10 minut
> nagrzewa tą spiralkę (palnik) potem ją wyłącza na 10 minut (potrawa gotuje
> się dalej) i następnie sama znów ją włącza i tak w kółko aż my nie
> skręcimy
> gałki na 0. jeśli tak jest to czy we wszystkich kuchenkach czy tylko
> danej
> marki?
Pewnie chodzi o to, ze posiadaja termostat (jak w zelazku) albo inne
ustrojstwo, ktore nagrzewa do okreslonej temp.?
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 09:43:47
Temat: Re: kuchenki elektrycznejha <a...@a...com> napisał(a):
> Czy to prawda, że palniki kuchenki elektrycznej nie są cały czas włączone?
> Gdy mam pokrętło ustawione np. na 2 to kuchenka przez powiedzmy 10 minut
> nagrzewa tą spiralkę (palnik) potem ją wyłącza na 10 minut (potrawa gotuje
> się dalej) i następnie sama znów ją włącza i tak w kółko aż my nie skręcimy
> gałki na 0. jeśli tak jest to czy we wszystkich kuchenkach czy tylko danej
> marki?
Wszystkie grzałki w takich kuchenkach, które regulowane są płynnie pracują
cyklicznie. Charakterystyka regulatora przypomina parabolę.
Przy ust. na max przechodzą zazwyczaj w prace ciągłą, którą może przerywać
termik bezpieczeństwa (przeważnie 475oC). Dlatego właśnie do takich grzałek
muszą być stosowane garnki z dnem o dużej bezwładności cieplnej (grubym).
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |