| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-11 19:33:45
Temat: kurczak w soliCześć !!
Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
Obsypany dokładnie solą i pieczony. Gdzieś o tym słyszałem ale bez
szczegółów.
Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-11 20:13:06
Temat: Re: kurczak w soli
Użytkownik "Maciej Krzywobłocki" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:a6j15c$mu5$1@news.tpi.pl...
> Cześć !!
> Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
> Obsypany dokładnie solą i pieczony. Gdzieś o tym słyszałem ale bez
> szczegółów.
> Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
> Pozdrawiam
ja slyszalam, ze sie robi gruba warstwe soli, tak na 3 cm i piecze, wtedy
jest bardzo chrupiacy....Ale jak ta warstwa sie trzyma?? Nie wiem... To
podbno francuski sposob...
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 20:48:02
Temat: Re: kurczak w soli"Maciej Krzywobłocki" <m...@i...pl> a écrit dans le message news:
a6j15c$mu5$...@n...tpi.pl...
> Cześć !!
> Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
> Obsypany dokładnie solą i pieczony. Gdzieś o tym słyszałem ale bez
> szczegółów.
> Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
Prosze uprzejmie. Zaznaczam tylkon ze ten kurczak najlepiej wychodzi z
kurczakami "przemyslowymi", tymi co sa pelne tluszczu i wody (czy toto sie
nazywa "brojlery" ? Prosze o oswiecenie...). Z dobrych wiejskich kurczakow
sie nie udaje, ale to jest wlasnie doskonaly przepis na zamiane
"przemyslowki" najtanszej na cos pysznego i chrupiacego.
1. Kurczaka pokroic na kawalki
2. blache wysypac sola
3. kurczaka na blache
4. i jeszcze go porzadnie posolic
Wlozyc do porzadnie rozgrzanego piekarnika. Po 20 min. wyjac, odlac tluszcz
i wode, obrocic kawalki i piec nastepne 20 minut (lub dluzej, az sie ladnie
zrumieni)
Sol "wyciaga" tluszcz i wode, no i sama "odplywa" z wytworzonym sosem
(kurczak nie jest za slony). Mieso jest chrupiace i soczyste.
Jezeli do tego samego przepisu uzyje sie "prawdziwego" kurczaka, to niestety
mieso jest za suche i za slone.
Ô, paradoksy wspolczenego swiata !
Ewcia
(miesozerna)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 23:07:38
Temat: Odp: kurczak w soli - brojlery
Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6j4fg$l8b$...@n...noos.net...
<ciach!>
czy toto sie
> nazywa "brojlery" ? Prosze o oswiecenie
<ciach!>
A i owszem - brojler - kurczak na mięso - przez chwilę się zastanawiałam czy
nie chodzi o bojlery ;)
Anka -stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 05:49:58
Temat: Re: kurczak w soliMaciej Krzywob"ocki <m...@i...pl> wrote:
> Cześć !!
> Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
> Obsypany dok"adnie solą i pieczony. Gdzieś o tym s"ysza"em ale bez
> szczegó"ów.
> Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
> Pozdrawiam
Potrzbny jest dobry kurczak, nie z fermy przemyslowej, lecz wiejski,
ponad 1,5 kg. 4 kg. soli morskiej, pachnŕcej naturalnie jodem.
Kurczaka przygotowac do pieczenia, lekko popieprzyc. Duzy garnek wylozyc
folia aluminiowa, nasypac gruba warstwe soli, wlozyc kurczaka piersia do
dolu, zasypac calkowicie sola, od gory przykryc folia.
Wlozyc do bardzo goracego pieca (250 - 280 stopni) na godzine i
kwadrans.
Bryle soli wysunac z garnka, odwinac folie, podac na stol. Na oczach
gosci rozbic ja i odslonic pieknie upieczonego, kurczaka.
Smacznego,
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 07:03:02
Temat: Re: kurczak w soli
>
>Potrzbny jest dobry kurczak, nie z fermy przemyslowej, lecz wiejski,
>ponad 1,5 kg. 4 kg. soli morskiej, pachnŕcej naturalnie jodem.
>
>
>Smacznego,
>
>Wladyslaw
a jak pachnie naturalny jod? POlska plaza?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 07:37:05
Temat: Re: kurczak w soliKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> >
> >Potrzbny jest dobry kurczak, nie z fermy przemyslowej, lecz wiejski,
> >ponad 1,5 kg. 4 kg. soli morskiej, pachnŕcej naturalnie jodem.
> >
> >
> >Smacznego,
> >
> >Wladyslaw
>
>
> a jak pachnie naturalny jod? POlska plaza?
Jod to pierwiastek. Jest zawsze naturalny. Chodzi o to, zeby sol nie
byla warzona i nastepnie sztucznie jodowana, bo taka sol czesto zbyt
mocno zalatuje jodem.
Wladyslaw Los
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |