« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-02 09:07:57
Temat: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?chetnie bym sprobowala ten osobliwy napoj. czy w jakiejs knajpie w wwie go
serwuja?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-02 17:38:24
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a5q4q3$4gv$1@pingwin.acn.pl...
> chetnie bym sprobowala ten osobliwy napoj. czy w jakiejs knajpie w wwie go
> serwuja?
Sprzedaja w Super-Samie przy Pl. Unii Lubelskiej. Jest przywozony
z Litwy, tak samo jak chleb. Nie wiem, czy jest kazdego dnia. Ja bylam w
srode i bylo mnostwo. 1 litr chyba 3 zl. Al.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 04:23:58
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?> Sprzedaja w Super-Samie przy Pl. Unii Lubelskiej. Jest
przywozony
> z Litwy, tak samo jak chleb. Nie wiem, czy jest kazdego dnia. Ja bylam w
> srode i bylo mnostwo. 1 litr chyba 3 zl. Al.
Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
nawet nie pachnie prawdziwa gira :o( Mozna sprobowac zrobic w domu samemu,
taka juz lepiej smakuje.Fabryczna gira, niestety, ma w sobie sporo chemii i
sztucznych elementow, probujacych udawac naturalne smaki. Proby sa raczej
nieudane, przynajmniej mi sie jeszcze nigdy nie trafila taka prawdziwa gira
w butelce.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 08:10:18
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:a5s8h2$qc2$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
> nawet nie pachnie prawdziwa gira :o( Mozna sprobowac zrobic w domu samemu,
> taka juz lepiej smakuje.Fabryczna gira, niestety, ma w sobie sporo chemii
i
> sztucznych elementow, probujacych udawac naturalne smaki. Proby sa raczej
> nieudane, przynajmniej mi sie jeszcze nigdy nie trafila taka prawdziwa
gira
> w butelce.
>
> Bozenka z Wilna :o)
Co do butelkowego i puszkowego - zgoda. ODradzam próbownaie, bo powstanie w
was przekonanie, że wiecie co to jest kwas chlebowy, nie posmakuje wam i
nie będziecie chcieli więcej próbować. A to jest zupełnie coś innego.
NIestety, w domu nie udaje mi się, wykonałem trzy podejścia, raz -
niekompetentnie - z razowcem na drożdżach. Dwa razy - jak pan przykazał na
chlebie z zakwasu (wiadomość z etykietki) i - nic z tego. Spleśniało,
stęchło, skisło...
Może masz lepszy, na warunki polskie, przepis?
Edede
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 10:59:23
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:a5s8h2$qc2$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
> nawet nie pachnie prawdziwa gira :o(
Czy to, co sprzedają w Supersamie (nie zwracałem uwagi, więc pytam), to taka
gira w butelce PET (np. m-ki Gubernija)? To faktycznie ma się nijak do kwasu.
Ot, napój gazowany CO2 - smaczniejsze od coli, ale od dobrego kwasu z rodzynkami
ma się nijak.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 14:11:40
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a5t36s.1b4.1@Konrad.Brywczynski...
Aha, przypomniało mi się. Ta sama Gubernija robi też girę w butelkach
szklanych, jak do piwa. Na litewskiej prowincji kupić tego chyba nie
sposób, ale w Wilnie, jak się poszuka, to można dostać. Też nie jest
to to samo, co prawdziwa, ale jednak o niebo lepsza od tej z plastiku.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 14:45:06
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a5tefd.1do.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a5t36s.1b4.1@Konrad.Brywczynski...
> Aha, przypomniało mi się. Ta sama Gubernija robi też girę w butelkach
> szklanych, jak do piwa. Na litewskiej prowincji kupić tego chyba nie
> sposób, ale w Wilnie, jak się poszuka, to można dostać. Też nie jest
> to to samo, co prawdziwa, ale jednak o niebo lepsza od tej z plastiku.
Ten kwas z Super-Samu jest w szklanych butelkach. Al.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-05 19:07:54
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?> Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
> nawet nie pachnie prawdziwa gira
Oryginał musi być podany przez grubą babę w szaryoburym kitlu i czapką na
głowie. Dodatkowo oryginał musi być nalany prosto z beczkowozu (którym to raz
była przewożona benzyna, potem wódka, a może i odpady atomowe, a teraz
przywieźli kwas chlebowy) do wyszczerbionego kufla z grubego szkła, który przed
chwilą został wypłukany w wiadrze z zimną wodą... powiedzmy mało używaną. I to
jest oryginał jaki w 89 roku piłem w Kijowie (a wcześniej we Lwowie).
*p*
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-05 22:22:48
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?> Oryginał musi być podany przez grubą babę w szaryoburym kitlu i czapką na
> głowie. Dodatkowo oryginał musi być nalany prosto z beczkowozu (którym to
raz
> była przewożona benzyna, potem wódka, a może i odpady atomowe, a teraz
> przywieźli kwas chlebowy) do wyszczerbionego kufla z grubego szkła, który
przed
> chwilą został wypłukany w wiadrze z zimną wodą... powiedzmy mało używaną.
I to
> jest oryginał jaki w 89 roku piłem w Kijowie (a wcześniej we Lwowie).
I jak smakowal ?
Bozenka z Wilna :o)
P.S. W tej materii jestem strasznie wybredna - zbyt dobrze pamietam kwas
robiony przez babcie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-05 23:20:37
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?Użytkownik <p...@s...pl> napisał w wiadomości
news:7013.00004be9.3c851789@newsgate.onet.pl...
> Oryginał musi być podany przez grubą babę w szaryoburym kitlu i czapką na
> głowie. Dodatkowo oryginał musi być nalany prosto z beczkowozu (którym to raz
> była przewożona benzyna, potem wódka, a może i odpady atomowe, a teraz
> przywieźli kwas chlebowy) do wyszczerbionego kufla z grubego szkła, który przed
> chwilą został wypłukany w wiadrze z zimną wodą... powiedzmy mało używaną. I to
> jest oryginał jaki w 89 roku piłem w Kijowie (a wcześniej we Lwowie).
Taki to ja pijałem tylko w Moskwie, ale byłem tak mały, że nie mogę tego pamiętać.
Niemniej za prawdziwy uważam także kwas podawany w ładnej szklance przez uroczą
kelnerkę. ;-)
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |