Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mai
l
From: "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?
Date: Sun, 3 Mar 2002 09:10:18 +0100
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 24
Message-ID: <a5sll9$3np$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <a5q4q3$4gv$1@pingwin.acn.pl> <a5r4ii$kd7$1@news.tpi.pl>
<a5s8h2$qc2$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-3951.wroclaw.dialog.net.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98380
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:a5s8h2$qc2$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
> nawet nie pachnie prawdziwa gira :o( Mozna sprobowac zrobic w domu samemu,
> taka juz lepiej smakuje.Fabryczna gira, niestety, ma w sobie sporo chemii
i
> sztucznych elementow, probujacych udawac naturalne smaki. Proby sa raczej
> nieudane, przynajmniej mi sie jeszcze nigdy nie trafila taka prawdziwa
gira
> w butelce.
>
> Bozenka z Wilna :o)
Co do butelkowego i puszkowego - zgoda. ODradzam próbownaie, bo powstanie w
was przekonanie, że wiecie co to jest kwas chlebowy, nie posmakuje wam i
nie będziecie chcieli więcej próbować. A to jest zupełnie coś innego.
NIestety, w domu nie udaje mi się, wykonałem trzy podejścia, raz -
niekompetentnie - z razowcem na drożdżach. Dwa razy - jak pan przykazał na
chlebie z zakwasu (wiadomość z etykietki) i - nic z tego. Spleśniało,
stęchło, skisło...
Może masz lepszy, na warunki polskie, przepis?
Edede
|