Data: 2002-03-03 08:10:18
Temat: Re: kwas chlebowy/litewski-gdzie mozna sie go napic?
Od: "Eugeniusz Debski" <w...@d...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:a5s8h2$qc2$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Sprobowac oczywiscie mozna, ale taki butelkowy (np. z Supersamu) niestety
> nawet nie pachnie prawdziwa gira :o( Mozna sprobowac zrobic w domu samemu,
> taka juz lepiej smakuje.Fabryczna gira, niestety, ma w sobie sporo chemii
i
> sztucznych elementow, probujacych udawac naturalne smaki. Proby sa raczej
> nieudane, przynajmniej mi sie jeszcze nigdy nie trafila taka prawdziwa
gira
> w butelce.
>
> Bozenka z Wilna :o)
Co do butelkowego i puszkowego - zgoda. ODradzam próbownaie, bo powstanie w
was przekonanie, że wiecie co to jest kwas chlebowy, nie posmakuje wam i
nie będziecie chcieli więcej próbować. A to jest zupełnie coś innego.
NIestety, w domu nie udaje mi się, wykonałem trzy podejścia, raz -
niekompetentnie - z razowcem na drożdżach. Dwa razy - jak pan przykazał na
chlebie z zakwasu (wiadomość z etykietki) i - nic z tego. Spleśniało,
stęchło, skisło...
Może masz lepszy, na warunki polskie, przepis?
Edede
|