« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-25 15:55:52
Temat: laddu- slodkosci z grochuLADDU
To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych
odmian mielonego grochu.
1 kostka masła
1 szkl. grochowego puree
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu.
Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając.
Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie
wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i
cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby
cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką.
Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15
kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw
na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-25 17:19:01
Temat: Re: laddu- slodkosci z grochu
Użytkownik "roberte" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bdcgmr$8j3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> LADDU
>
> To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z
różnych
> odmian mielonego grochu.
>
Dla mnie bomba!
Tylko napisz proszę, co masz właściwie na myśli pisząc - grochowe puree
- groch ugotowany i ugnieciony na gładko?
(groch zwykły czy cieciorkę (groch włoski)?)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 18:11:17
Temat: Re: laddu- slodkosci z grochu
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdclij$kv1$1@news.onet.pl...
> Tylko napisz proszę, co masz właściwie na myśli pisząc - grochowe puree
> - groch ugotowany i ugnieciony na gładko?
> (groch zwykły czy cieciorkę (groch włoski)?)
>
Dołączam do pytania :)
pozdr
barbarella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 18:37:48
Temat: Re: laddu- slodkosci z grochuoczywiscie mialem na mysli groch prazony na patelni a nastepnie zmielony
jesli zas chodzi o odmiane swietnie nadaje sie zwykly taki jaki kupicie w
kazdym sklepie
Użytkownik "BarBarella" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9BlKa.12568$kC4.181618@news.chello.at...
>
> Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bdclij$kv1$1@news.onet.pl...
> > Tylko napisz proszę, co masz właściwie na myśli pisząc - grochowe puree
> > - groch ugotowany i ugnieciony na gładko?
> > (groch zwykły czy cieciorkę (groch włoski)?)
> >
> Dołączam do pytania :)
> pozdr
> barbarella
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |