Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "roberte" <t...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: laddu- slodkosci z grochu
Date: Wed, 25 Jun 2003 17:55:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <bdcgmr$8j3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.142.226
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056556572 8803 195.117.142.226 (25 Jun 2003 15:56:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Jun 2003 15:56:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161038
Ukryj nagłówki
LADDU
To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych
odmian mielonego grochu.
1 kostka masła
1 szkl. grochowego puree
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu.
Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając.
Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie
wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i
cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby
cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką.
Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15
kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw
na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
|