Data: 2003-06-25 15:55:52
Temat: laddu- slodkosci z grochu
Od: "roberte" <t...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
LADDU
To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych
odmian mielonego grochu.
1 kostka masła
1 szkl. grochowego puree
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu.
Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając.
Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie
wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i
cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby
cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką.
Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15
kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw
na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
|