« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-19 09:15:23
Temat: Re: lasagnejanusz chojnacki <j...@p...wp.pl> zapisuje: > Szukam fajnego przepisu na
lasagne . Może ktoś z Was jadł coś takiego fajnego i ma
> wypróbowany przepis . Będzie mi smacznie .
> pzdrawiam wszystkich Janko
Czesc
Ja robię niemal klasyczna, niemal gdyż nie uzywam sosu beszamelowego.
Pokrojone mięso podsmażam z dodatkiem czosnku, następnie dodaje pomidory
(wzglednie przecier pomidorowy), doprawiam ostrą papryką i oregano lub bazylią.
Następnie do nasmarowanego naczynia wkładam płaty makaronu, na towarstwę
pomidorowomiesnną, czesto na to pieczarki i pociętą paprykę. Ostatnia
warstwa do żółty ser. Kilka takich warstw i do piekarnika. 150 stopni około godzinny.
Ważne jest aby sos pomidorowy był nieco rozwodniony. Smacznego
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-19 12:59:30
Temat: Re: lasagneWitek J wrote:
>
> Ja robię niemal klasyczna, niemal gdyż nie uzywam sosu beszamelowego.
> Pokrojone mięso podsmażam z dodatkiem czosnku, następnie dodaje pomidory
> (wzglednie przecier pomidorowy), doprawiam ostrš paprykš i oregano lub bazyliš.
> Następnie do nasmarowanego naczynia wkładam płaty makaronu, na towarstwę
> pomidorowomiesnnš, czesto na to pieczarki i pociętš paprykę. Ostatnia
> warstwa do żółty ser. Kilka takich warstw i do piekarnika. 150 stopni około
godzinny.
> Ważne jest aby sos pomidorowy był nieco rozwodniony. Smacznego
Czy używasz podgotowanego wcześniej makaronu? Ja używam surowego i jeśli
na wierzch nie położę sporo beszamelu, to wierzchnia warstwa jest
surowa. Sam żółty ser nie wystarcza.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-20 13:37:42
Temat: Re: lasagneOn Tue, 19 Sep 2000, Dorota Szeliga wrote:
> Czy używasz podgotowanego wcześniej makaronu? Ja używam surowego i jeśli
> na wierzch nie położę sporo beszamelu, to wierzchnia warstwa jest
> surowa. Sam żółty ser nie wystarcza.
Ja nie uzywam praktycznie beszamelowego- robie sos z pomidorow, pieczarek,
cebuli, czasami papryki lub mieska itd. (lub w wersji szpinakowej) -
jezeli ma odpowiednia gestosc to ciasto ugotuje sie pochlaniajac
wode/sok z tych skladnikow (nie wiem czy to
ciasto ktore mozna kupic w sklepie tez, bo uzywam tylko zrobionego
wlasnorecznie). A ser daje nie tylko na gore- ale tez miedzy warstwy sosu.
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |