« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-28 11:58:14
Temat: Re: lekki sernik - jak?
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:efgd5g$opk$2@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> Przecież ta mąka nie zagraża Maleństwu i opakowaniu... ;-P))
>> W razie potrzeby kup krochmal kukurydziany - doskonale zastąpi dodając
>> koloru...
>
> Sernik z krochmalem. Rewelacja po prostu. No i kolorek.
> --
> BBjk
A czym jest mąka ziemniaczana?
Krochmal to inna nazwa skrobii - ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej...
Czyżbyś tego mnie wiedziała, czy tylko bardzo lubisz mnie zaczepiać?
Napisz to będę z Tobą żartował... Też to lubię! ;-P)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-28 12:14:36
Temat: Re: lekki sernik - jak?Prawusek napisał(a):
> A czym jest mąka ziemniaczana?
> Krochmal to inna nazwa skrobii - ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej...
Doprawdy? Niesłychane.
Do serników klasycznych nie dodaje się mąki ziemniaczanej, a
wątkotwórczyni podkreśliła wyraźnie, ze jej nie chce. Więc proponowanie
jej sernika z krochmalem świadczy o kompletnym niezrozumieniu słowa
pisanego.
Sernik, jaki chciała, powinien się składać wyłącznie z sera, masła, jaj
i cukru. I taki właśnie jest wiedeński.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-28 12:16:44
Temat: Re: lekki sernik - jak?
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:efge8g$t94$1@inews.gazeta.pl...
> Prawusek napisał(a):
>
>> A czym jest mąka ziemniaczana?
>> Krochmal to inna nazwa skrobii - ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej...
>
> Doprawdy? Niesłychane.
>
> Do serników klasycznych nie dodaje się mąki ziemniaczanej, a
> wątkotwórczyni podkreśliła wyraźnie, ze jej nie chce. Więc proponowanie
> jej sernika z krochmalem świadczy o kompletnym niezrozumieniu słowa
> pisanego.
> Sernik, jaki chciała, powinien się składać wyłącznie z sera, masła, jaj i
> cukru. I taki właśnie jest wiedeński.
> --
> BBjk
A to:
Dzięki za pomysł. Tylko w nim niestety jest mąka ziemniaczana pod postacią
> budyniu... Oj, chyba będę musiała poeksperymentować, ale pewnie kiedyś go
> wypróbuję.
Tyle, że od kiedy budyń to mąka ziemniaczana?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-28 12:38:35
Temat: Re: lekki sernik - jak?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:efg04d$1n0$1@opal.icpnet.pl...
> Chodzi za mną już od kilku dni sernik, ale taki lekki i bez dodatku
proszku
> do pieczenia (w masie serowej) i bez mąki ziemniaczanej.
> Czy ktoś mógłby mnie poratować przepisem?
>
> Dzięki i pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka z ogromną ochota na sernik :-)
>
>
A ja proponuję całkiem inny sernik, ale bardzo dobry.
Biszkopt upiec i przekroić na 3 części. /może być w/g własnego
przepisu lub z 5 jaj, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, i 1 łyżeczki
proszku do pieczenia/
Przekładać ten biszkopt sernikiem wiedeńskim lub w/g
tego przepisu (biszkopt na to ser, biszkopt na to ser, biszkopt na to ser/ i
piec około 1 godz.
1 kg sera
1/2 margaryny
1 szklanka cukru
5 jaj /białka ubić na pianę i dodać na końcu/
1 łyżeczka proszku
Dodatki w/g uznania
Nie jest to taki przepis o jaki Ci chodzi, ale podaję, gdyż warto upiec taki
sernik, który zarazem spełni rolę torta.
Pozdrawiam Majka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-28 12:46:03
Temat: Re: lekki sernik - jak?Majkaa <m...@n...pl> napisał(a):
> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
tortu, NMSP ;-))
hania z slinką na jabłecznik
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-28 12:47:42
Temat: Re: lekki sernik - jak?
"Hania " <v...@g...pl> wrote in message
news:efgg6b$9v3$1@inews.gazeta.pl...
> Majkaa <m...@n...pl> napisał(a):
>
>> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
>
> tortu, NMSP ;-))
>
> hania z slinką na jabłecznik
Trzeba kupić za około 30zł fermentor, drożdże i cukier, 10kg jabłek i 30
litrów jabłecznika będzie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-28 12:52:29
Temat: Re: lekki sernik - jak?> Zrób klasyczny wiedeński, jest bez tego, czego nie chcesz.
Dzięki!!! Tak sobie kojarzę, że kupiony kiedyś w cukierni wiedeński całkiem
przypominał to, o co mi chodzi...
A masz może jakiś sprawdzony przepis na sernik wiedeński?
Wiem, ze przepisów jest mnóstwo, ale część chyba jest sernikiem wiedeńskim
tylko z nazwy :-(
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiamy
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-09-28 12:56:53
Temat: Re: lekki sernik - jak?Puszysty jest dzięki ubitym białkom a lekki, bo ser daję zawsze chudy. W
przepisie nie ma tłuszczu. Dodaje się serniks, a nie mam go pod ręką,
więc nie mogę przytoczyć tego przepisu. Pozdrawiam.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-09-28 13:01:30
Temat: Re: lekki sernik - jak?> Puszysty jest dzięki ubitym białkom a lekki, bo ser daję zawsze chudy. W
> przepisie nie ma tłuszczu. Dodaje się serniks, a nie mam go pod ręką, więc
> nie mogę przytoczyć tego przepisu. Pozdrawiam.
Ok, dzięki.
Pozdrawiam również.
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-09-28 13:03:14
Temat: Re: lekki sernik - jak?> ...
> Nie jest to taki przepis o jaki Ci chodzi, ale podaję, gdyż warto upiec
> taki
> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
Dzięki i pozdrawiamy
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |