« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-09-28 13:10:16
Temat: Re: lekki sernik - jak?Barbara K. napisał(a):
> A masz może jakiś sprawdzony przepis na sernik wiedeński?
> Wiem, ze przepisów jest mnóstwo, ale część chyba jest sernikiem wiedeńskim
> tylko z nazwy :-(
Już daję :)
Na 1 kg sera bierzesz 6-7 dużych jaj, 15 dag masła i 40 dag cukru
pudru. Robię zwykle z 1,5 kg sera, więc składniki proporcjonalnie -
zależy, w jak dużej tortownicy.
Do tego rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa, wanilia, co lubicie.
Ser przekręcasz przez maszynkę, miksujesz, czy inaczej rozdrabniasz.
Masło ucierasz starannie na pianę, dodając na zmianę po trochę żółtek
wcześniej ubitych na kogel mogel z połową cukru, przetartego sera, aż
wyczerpiesz składniki. Ubijasz białka z resztą cukru na bardzo sztywną
pianę, od tego zależy, czy sernik będzie puszysty. Delikatnie mieszasz
masę serowo-maślano-żółtkową z pianą, dodajesz bakalie. Pieczesz albo na
kruchym spodzie, albo bez, co kto woli, przez około godzinę (sprawdzasz
patyczkiem) w dobrze nagrzanym piekarniku, ok. 180 stopni.
Warunkiem niezbędnym do sukcesu jest _dobroć_ i świeżość składników,
najlepsze będą wiejskie jajka i ser, masło tez powinno być bardzo świeże
i oczywiście żadne mixełko.
--
pa, BBjk, daj znać, jak poszło i jak Wam smakowało :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-09-28 13:13:33
Temat: Re: lekki sernik - jak?> Już daję :)
> ...
Bomba!!! O coś takiego właśnie mi chodziło :-)
> daj znać, jak poszło i jak Wam smakowało :)
Na pewno dam znać.
Dzięki serdeczne
Barbara i Maleńka (~11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-09-28 13:30:49
Temat: Re: lekki sernik - jak?Barbara K. napisał(a):
> Bomba!!! O coś takiego właśnie mi chodziło :-)
:) mam nadzieję, ze będzie Wam smakował.
Początkowo nastaw grzanie góra-dół, bez termoobiegu, jakby zbytnio
rumienił się wierzch (zerkaj, ma takie skłonności), wyłącz górne grzanie.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-09-28 15:03:07
Temat: Re: lekki sernik - jak?
Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:efgdi2$9e4
> Czyżbyś tego mnie wiedziała, czy tylko bardzo lubisz mnie zaczepiać?
> Napisz to będę z Tobą żartował... Też to lubię! ;-P)))
To mi wygląda na jakiś roman's.
maślak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-10-02 08:18:58
Temat: Re: lekki sernik - jak?Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> >> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
> >
> > tortu, NMSP ;-))
> >
> > hania z slinką na jabłecznik
>
> Trzeba kupić za około 30zł fermentor, drożdże i cukier, 10kg jabłek i 30
> litrów jabłecznika będzie...
fuu, nie lubię takiej wersji.
Za to w sobotę przenosząc z balkonu kwiaty do domu (bo plan spóldzielnia ma,
coby remonta uskutecznić na balkonie) zahaczylam o stojak, na stojaku 4
butelki Montepulciano, buuu, ostała się jedna, buuuuuuuuuuuuu!!!!!!!
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-10-02 08:24:24
Temat: Re: lekki sernik - jak?
"Hania " <v...@g...pl> wrote in message
news:efqi1i$c9o$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>> >> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
>> >
>> > tortu, NMSP ;-))
>> >
>> > hania z slinką na jabłecznik
>>
>> Trzeba kupić za około 30zł fermentor, drożdże i cukier, 10kg jabłek i 30
>> litrów jabłecznika będzie...
>
> fuu, nie lubię takiej wersji.
> Za to w sobotę przenosząc z balkonu kwiaty do domu (bo plan spóldzielnia
> ma,
> coby remonta uskutecznić na balkonie) zahaczylam o stojak, na stojaku 4
> butelki Montepulciano, buuu, ostała się jedna, buuuuuuuuuuuuu!!!!!!!
>
> hania
Pół Europy pija cydr, a w Polsce nie ma co z jabłkami robić...
Ciekawe, kogo urządza taka sytuacja?
Browary?
Monopolu już nie ma...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-10-02 10:18:36
Temat: Re: lekki sernik - jak?Prawusek <p...@i...pl> napisał(a):
> Pół Europy pija cydr, a w Polsce nie ma co z jabłkami robić...
> Ciekawe, kogo urządza taka sytuacja?
> Browary?
> Monopolu już nie ma...
niby nie ma, ale kłody podstawiają..
wot i polsza
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-10-02 22:03:27
Temat: Re: lekki sernik - jak?Prawusek napisał(a):
> "Hania " <v...@g...pl> wrote in message
> news:efqi1i$c9o$1@inews.gazeta.pl...
>> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>>>>> sernik, który zarazem spełni rolę torta.
>>>> tortu, NMSP ;-))
>>>>
>>>> hania z slinką na jabłecznik
>>> Trzeba kupić za około 30zł fermentor, drożdże i cukier, 10kg jabłek i 30
>>> litrów jabłecznika będzie...
>> fuu, nie lubię takiej wersji.
>> Za to w sobotę przenosząc z balkonu kwiaty do domu (bo plan spóldzielnia
>> ma,
>> coby remonta uskutecznić na balkonie) zahaczylam o stojak, na stojaku 4
>> butelki Montepulciano, buuu, ostała się jedna, buuuuuuuuuuuuu!!!!!!!
>>
>> hania
>
> Pół Europy pija cydr, a w Polsce nie ma co z jabłkami robić...
Jak można zrobić cydr w domu? Czy ktoś ma sprawdzony
przepis? Google coś mętnie googlują... Niby jest o cydrze,
ale jak zrobic to nie znalazłam...
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-10-03 02:19:14
Temat: Re: lekki sernik - jak?
"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:efs2bh$nsn$1@news.onet.pl...
W Polszcze powszednim było jabłecznik jak i gruszecznik nastawiać w
dawne czasy, zanim gołda i biry niemieckie wyparły te łagodne, zdrowe i
wielce smakowite napoje lubiane także przez białogłowy.
Nie mam praw do kopiowania, ale stosowne przepisy są w książce Zdzisława
T. Nowickiego "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" wydanej
przez Wydawnictwo "Galion".
http://www.galion.com.pl/
Tam można zamówić ksiażki (które bardzo polecam - mam wszystkie) bardzo
wartościowe, gdyż dają dokładne i sprawdzone receptury.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-10-03 10:14:21
Temat: Re: lekki sernik - jak?Prawusek napisał(a):
> W Polszcze powszednim było jabłecznik jak i gruszecznik nastawiać w
> dawne czasy, zanim gołda i biry niemieckie wyparły te łagodne, zdrowe i
> wielce smakowite napoje lubiane także przez białogłowy.
>
> Nie mam praw do kopiowania, ale stosowne przepisy są w książce Zdzisława
> T. Nowickiego "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" wydanej
> przez Wydawnictwo "Galion".
> http://www.galion.com.pl/
> Tam można zamówić ksiażki (które bardzo polecam - mam wszystkie) bardzo
> wartościowe, gdyż dają dokładne i sprawdzone receptury.
Wielkie dzięki. Stronę już obejrzałam. Być może się skuszę
na dwie pozycje, szkoda tylko, że nie ma stronie informacji
o cenie i kosztach przesyłki... :-( Napisałam do nich w tej
sprawie. Mam nadzieję, że się odezwą.
Pozdrawiam
serdecznie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |