| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-05 15:34:13
Temat: Re: łosoś w dzwonkachUżytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:a60pvt$dd3$1@news.tpi.pl...
> Mój chłop uraczył mnie wielgachnym łososiem (dostał od kogoś czy cóś :-)))).
>
> Już go wypatroszyłam (brrrrr), obcięłam głowę (jeszcze większe brrrrrrrrrr),
> podzieliłam na dzwonka/i.
>
> I co dalej ???
>
> Wyszło tego kilka porcji - muszę zamrozić jak nic (bo nas tylko dwoje).
>
> Podpowiedzcie jakieś przepisy na tego łososia. ;-)))) Proszę bardzo ładnie
> ;-))))))
>
> Przyznam się, że kucharka ze mnie taka sobie (!) i jeszcze tej ryby nie
> robiłam we własnej kuchni ... więc wyzwanie wielkie.
>
> Czekam (a chłop zagląda mi przez ramię bo ciekawy jakie przepisy drzemią w
> waszych głowach czy kajetach).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka
>
>
Witam,
przepisów na łososia jest całe mnóstwo.
Z "najszybszych" najbardziej polecam łososia upieczonego w piekarniku w naczyniu
żaroodpornym, uprzednio skropionego cytryną, natartego solą, posypanego koperkiem i
ewentualnie zmielonym imbirem.
Innym "szybkim" sposobem jest zrobienie łososia na parze: bierzemy cebulkę i
pieczarki, podsmażamy na patelni, łososia solimy (ewntualnie posypujemy koperkiem),
następnie kładziemy łososia na pergaminie, obkładamy pieczarkami i cebulką, zawijamy
pergamin i wrzucamy zawiniątko do garnka do gotowania na parze. Po 20-30 minutach
potrawa powinna być gotowa.
Smacznego,
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |