Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!ict.pwr.wroc.pl!okapi-gateway.usenet.pl
From: J...@l...com.pl (Jacek Sawa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łosoś w dzwonkach
Message-ID: <s...@q...lukas.com.pl>
Date: 5 Mar 02 15:34:13 GMT
Sender: J...@l...com.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Organization: 'okapi-mail2news-gateway'
Lines: 31
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98758
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:a60pvt$dd3$1@news.tpi.pl...
> Mój chłop uraczył mnie wielgachnym łososiem (dostał od kogoś czy cóś :-)))).
>
> Już go wypatroszyłam (brrrrr), obcięłam głowę (jeszcze większe brrrrrrrrrr),
> podzieliłam na dzwonka/i.
>
> I co dalej ???
>
> Wyszło tego kilka porcji - muszę zamrozić jak nic (bo nas tylko dwoje).
>
> Podpowiedzcie jakieś przepisy na tego łososia. ;-)))) Proszę bardzo ładnie
> ;-))))))
>
> Przyznam się, że kucharka ze mnie taka sobie (!) i jeszcze tej ryby nie
> robiłam we własnej kuchni ... więc wyzwanie wielkie.
>
> Czekam (a chłop zagląda mi przez ramię bo ciekawy jakie przepisy drzemią w
> waszych głowach czy kajetach).
>
> Pozdrówka
> MOLNARka
>
>
Witam,
przepisów na łososia jest całe mnóstwo.
Z "najszybszych" najbardziej polecam łososia upieczonego w piekarniku w naczyniu
żaroodpornym, uprzednio skropionego cytryną, natartego solą, posypanego koperkiem i
ewentualnie zmielonym imbirem.
Innym "szybkim" sposobem jest zrobienie łososia na parze: bierzemy cebulkę i
pieczarki, podsmażamy na patelni, łososia solimy (ewntualnie posypujemy koperkiem),
następnie kładziemy łososia na pergaminie, obkładamy pieczarkami i cebulką, zawijamy
pergamin i wrzucamy zawiniątko do garnka do gotowania na parze. Po 20-30 minutach
potrawa powinna być gotowa.
Smacznego,
Jacek
|