Data: 2009-06-18 21:40:39
Temat: Re: mak
Od: "pawelj" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ffiona" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h13qip$jku$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "pawelj" napisał
>>
>> Użytkownik "Tomaszek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:h10bk5$97h$1@news.onet.pl...
>>> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy?
>>> jesli tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
>>
>> Pewnie spać pójdziesz. :)
>>
>> Ale czy to szkodliwe to nie wiem
>>
> Nie wydaje mi się. Sławna w dawnych czasach makiwara była produkowana z
> suszu makowego, a nie z ziaren. Ziarna nie mają takich właściwości.
Nie wiem co to makiwara. Wiem natomiast, że jak się makówkę "z pola" urwało
w domu się ją otworzyło dosypało cukru i całą zawartość chlust do otworu
gębowego to się potem szło spać. Rewelacyjny przysmak ale zjedzenie
kilkunastu takich porcyjek zawsze mnie rozwalało.
Podobnie z kutią bożonarodzeniową. raz ją jadłem i wywołała u mnie wielką
senność.
Co do makowców ale i wogóle ciast z piekarni taśmowych STranger ma rację -
czegoś im brakue. Albo maku ,albo sera..
--
PawełJ
|