« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-13 14:08:01
Temat: makczy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy? jesli
tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-14 21:12:56
Temat: Re: mak
Użytkownik "Tomaszek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h10bk5$97h$1@news.onet.pl...
> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy? jesli
> tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
Pewnie spać pójdziesz. :)
Ale czy to szkodliwe to nie wiem
--
PawełJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-14 21:35:46
Temat: Re: mak
Użytkownik "pawelj" napisał
>
> Użytkownik "Tomaszek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:h10bk5$97h$1@news.onet.pl...
>> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy? jesli
>> tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
>
> Pewnie spać pójdziesz. :)
>
> Ale czy to szkodliwe to nie wiem
>
Nie wydaje mi się. Sławna w dawnych czasach makiwara była produkowana z
suszu makowego, a nie z ziaren. Ziarna nie mają takich właściwości.
Pozdr.
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-15 16:18:42
Temat: Re: makTomaszek pisze:
> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy? jesli
> tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
>
>
Ten mak ktory jest w sklepach to namiastka MAKU, takie trociny jak
wiekszosc zywnosci w sklepach i musialbys tego zjesc z 5 kilo zeby ci
zaszkodzilo. Oczywiscie na Zoladek.
Mak nigdy nie byl szkodliwy wprost przeciwnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-17 21:23:20
Temat: Re: makgames pisze:
> Tomaszek pisze:
>> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy?
>> jesli tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
>>
>
>
> Ten mak ktory jest w sklepach to namiastka MAKU, takie trociny jak
> wiekszosc zywnosci w sklepach
?
A prawdziwy mak to jaki mak, czym sie konkretnie różnią?
> Mak nigdy nie byl szkodliwy wprost przeciwnie.
To wiadomo!
Ja jako dzieciak zawsze uwielbiałem makowiec, pod warunkiem że miał w
sobie baaaardzo dużo maku. Te sklepowe makowce nigdy nie były ani nie są
dobre, tylko własnej roboty bez dodatków aromatów to jest TO! :)
--
pozdrawiam
STranger
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-18 21:40:39
Temat: Re: mak
Użytkownik "ffiona" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h13qip$jku$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "pawelj" napisał
>>
>> Użytkownik "Tomaszek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:h10bk5$97h$1@news.onet.pl...
>>> czy mak spożywczy (nasiona), stosowany np do ciast, jest szkodliwy?
>>> jesli tak jakie moga byc skutki spozycia zbyt duzej ilosci?
>>
>> Pewnie spać pójdziesz. :)
>>
>> Ale czy to szkodliwe to nie wiem
>>
> Nie wydaje mi się. Sławna w dawnych czasach makiwara była produkowana z
> suszu makowego, a nie z ziaren. Ziarna nie mają takich właściwości.
Nie wiem co to makiwara. Wiem natomiast, że jak się makówkę "z pola" urwało
w domu się ją otworzyło dosypało cukru i całą zawartość chlust do otworu
gębowego to się potem szło spać. Rewelacyjny przysmak ale zjedzenie
kilkunastu takich porcyjek zawsze mnie rozwalało.
Podobnie z kutią bożonarodzeniową. raz ją jadłem i wywołała u mnie wielką
senność.
Co do makowców ale i wogóle ciast z piekarni taśmowych STranger ma rację -
czegoś im brakue. Albo maku ,albo sera..
--
PawełJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-06-20 08:18:07
Temat: Re: makMak ktory jest dostepny w handlu to odmiana z mala zawartoscia maku w maku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |