Data: 2003-05-21 16:05:47
Temat: Re: maka
Od: "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Evunia" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:1w0fy62ke8i7z$.124bp4889prdl$.dlg@40tude.net...
> Być może wynika to tylko z mojej niewiedzy co do procesu wytwarzania mąki,
> ale nie rozumiem, dlaczego mąka mniej "oczyszczona" jest droższa od mąki
> bardziej oczyszczonej ? Czy nie jest tak, że mąka razowa wymaga mniej
> obróbki, więc koszta jej otrzymania powinny być niższe ? Czy ta wysoka
cena
> nie bierze się li tylko z chęci zysku na ludziach, którzy chcą jeść
> zdrowiej ?
> Jeśli ktoś wie, dlaczego mąka razowa jest droższa, niech napisze, proszę.
Z powodu praw panujacych na wolnym rynku. Chyba nie dziwi Cie, ze deszcz
pada z gory do dolu? Obecnie naklady w zaden sposob nie sa zwiazane z
rynkowa cena produktu. Sa na rynku produkty, ktorych cena wielokrotnie
przekracza ich faktyczna wartosc, sa i takie, ktore sprzedawane sa po cenach
nie pokrywajacych nawet w czesci kosztow ich produkcji.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|