« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 11:29:12
Temat: makowiec gotowanyPierwszy raz w zyciu spotkałam się z takim makowcem a że bardzo smaczny,
więc może i komus z Grupowiczów przepis się przyda.
Potrzebne
1) Biszkopt według ulubionego przepisu lub:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyzki oleju
Białka ubic z cukrem na sztywno, dodawac po jednym żółtku, ucierać,
następnie dodać mąkę, proszek, olej i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na dużą prostokątną formę i piec ok. 30-40 minut w 180
stopniach.
Wystudzić i przeciąć na poł.
2) Masa makowa
1,5 szkl. maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 kostka margaryny
bakalie(orzechy, rodzynki)
Mak sparzyć, 2-krotnie zmielić.
W garnku rozgrzać margarynę, dodać cukier, mak, wszystko wymieszać,
następnie dodawać po jednym jajku i dokladnie mieszać z masą, na koniec
dodać mąkę i bakalie.
Biszkopt przełożyc gorącą masą makową, ciasto udekorować polewą czekoladową.
Naprawdę smaczne ciasto, polecam;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 11:33:12
Temat: Re: makowiec gotowany
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cirnnl$i0v$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Pierwszy raz w zyciu spotkałam się z takim makowcem a że bardzo smaczny,
> więc może i komus z Grupowiczów przepis się przyda.
>
> Potrzebne
> 1) Biszkopt według ulubionego przepisu lub:
> 4 jajka
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. maki pszennej
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 4 łyzki oleju
>
> Białka ubic z cukrem na sztywno, dodawac po jednym żółtku, ucierać,
> następnie dodać mąkę, proszek, olej i delikatnie wymieszać.
> Wyłożyć ciasto na dużą prostokątną formę i piec ok. 30-40 minut w 180
> stopniach.
> Wystudzić i przeciąć na poł.
>
> 2) Masa makowa
> 1,5 szkl. maku
> 3 jajka
> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 3/4 szkl. cukru
> 1 kostka margaryny
> bakalie(orzechy, rodzynki)
>
> Mak sparzyć, 2-krotnie zmielić.
> W garnku rozgrzać margarynę, dodać cukier, mak, wszystko wymieszać,
> następnie dodawać po jednym jajku i dokladnie mieszać z masą, na koniec
> dodać mąkę i bakalie.
> Biszkopt przełożyc gorącą masą makową, ciasto udekorować polewą
czekoladową.
>
> Naprawdę smaczne ciasto, polecam;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>
A gdzie tytułowe gotowanie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 11:42:35
Temat: Re: makowiec gotowany
> A gdzie tytułowe gotowanie?
w masie makowej - moze malo precyzyjnie sie wyraziłam - ale do gorącej,
rozpuszczonej w garnku margaryny wklada się cukier, mak i pozostale
skladniki i chwilę gotuje, poki masa nie jest zdecydowanie gęsta - "scięta"
i te masę wykłada na upieczony wczesniej biszkopt.
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |