Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tortilla

Grupy

Szukaj w grupach

 

tortilla

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-22 11:42:31

Temat: tortilla
Od: "Dorota Ewa Nawrocka" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
pozdrawiam
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-22 21:51:31

Temat: Re: tortilla
Od: "Kryb" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
> pozdrawiam
> Ewa

Ja szukalem czegos a'la
Robie tak: rozrabiam make pszenna z woda do uzyskania odpowiedniej
konsystencji i dodaje troche oleju / oliwy.
Smaze jak nalesniki.

Najlepiej wychodza jak postoi to kilka godzin.
Fajnie jest jak sie doda do tego ziola np. prowansalskie.

Mozna eksperymentowac z dodatkiem maki kukurydzianej

moze to nie dokladnie to ale spelnia swoja funkcje
nie zapomnij o odrobinie soli

Pa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-23 14:15:23

Temat: Re: tortilla
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorota Ewa Nawrocka <e...@i...pl> napisał(a):

> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.

A o jaka tortilla Ci chodzi? O cus co wyglada jak polski nalesnik czy o
omletopodobne tortilla de papas (patatas) ?

Zreszta przepisy na jedna i druga znajdziesz w archiwum tej grupy (google |
grupy dyskusyjne)

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><The worst defense is a bad offense><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-23 18:30:10

Temat: Re: tortilla
Od: "Mariola" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

TORTILLA po chłopsku

Najklasyczniejsza z hiszpańskich tortilli, w moim wykonaniu jest to
kompilacja z jednej baskijskiej i jednej polskiej książki kucharskiej +
dyskusja z pewnym hiszpańskim barmanem oraz własna inwencja:
Wziąć mniej więcej sześć jajek i cztery duże ziemniaki. Ziemniaki obrać i
pokroić na jak najcieńsze plastry. Tajemnicą udanej i smacznej tortilli jest
prawdziwa oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia. Używa się jej dużo - do
głębokiej patelni należy nalać oliwy mniej więcej do jednej trzeciej
wysokości i ugotować w niej ziemniaki - tak, aby były miękkie i nie
przypieczone. Razem z nimi podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić i popieprzyć,
jak kto lubi pieprz. W misce rozbełtać jajka. Gdy ziemniaki się ugotują,
wyłowić je z oliwy i wrzucić do jajek (z doświadczenia wiem, że białko
jednak się przy tym nie ścina). Oliwa niestety idzie do wylania (bo co z nią
innego można jeszcze zrobić?...), prócz cienkiej warstewki, którą trzeba
zostawić. Ziemniaki należy przemacerować z jajkiem tak, żeby utworzyły masę
jak najbardziej jednolitą, następnie zaś wlać do patelni na pozostałą oliwę.
Z jednej strony tortillę przysmaża się powoli, po odwróceniu - szybko.
Powinna być gruba i nie przypieczona. Odwracać najlepiej z talerzem, a jak
ktoś ma możliwości, to może sobie przywieźć z Hiszpanii specjalną podwójną
patelnię :-)

Moze cos takiego?
Pozdrawiam Mariolkka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-23 18:31:06

Temat: Re: tortilla
Od: "Mariola" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

TORTILLA

4 jaja,
5-6 ugotowanych ziemniaków,
150 g kiełbasy,
2 łyżki groszku konserwowego lub fasolki szparagowej,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do smażenia
Jaja wbić do miski, dokładnie roztrzepać widelcem, dodać pokrojone w talarki
ziemniaki, pokrojona w paseczki wędlinę, groszek konserwowy, posiekany
czosnek, sól, pieprz wszystko razem wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni
tłuszcz, wlać masę jajeczna z dodatkami, smażyć na wolnym ogniu tak jak
omlet. Jeść na gorąco lub na zimno.

I jeszcze to :)
MAriolkka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-23 18:57:52

Temat: Re: tortilla
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <civ5d9$ap8$2@nemesis.news.tpi.pl>,
"Mariola" <m...@g...pl> wrote:

> TORTILLA

> I jeszcze to :)
> MAriolkka

Ja myślę, że tu chodzi o meksykańską tortillę, nie hiszpańską.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-24 07:38:28

Temat: Re: tortilla
Od: "Grazyna" <g...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kryb" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ciss0a$7jc$1@mamut1.aster.pl...
>> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
>> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
>> pozdrawiam
>> Ewa
>
> Ja szukalem czegos a'la
> Robie tak: rozrabiam make pszenna z woda do uzyskania odpowiedniej
> konsystencji i dodaje troche oleju / oliwy.
> Smaze jak nalesniki.
>
> Najlepiej wychodza jak postoi to kilka godzin.
> Fajnie jest jak sie doda do tego ziola np. prowansalskie.
>
> Mozna eksperymentowac z dodatkiem maki kukurydzianej
>
> moze to nie dokladnie to ale spelnia swoja funkcje
> nie zapomnij o odrobinie soli
>
> Pa
>


dzieki za podpowiedz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makowiec gotowany
wafle / witam
Krwawa Mary
Sałatka Hani:)
Test programu AnoMail

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »