| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 11:42:31
Temat: tortillaPoszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 21:51:31
Temat: Re: tortilla> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
> pozdrawiam
> Ewa
Ja szukalem czegos a'la
Robie tak: rozrabiam make pszenna z woda do uzyskania odpowiedniej
konsystencji i dodaje troche oleju / oliwy.
Smaze jak nalesniki.
Najlepiej wychodza jak postoi to kilka godzin.
Fajnie jest jak sie doda do tego ziola np. prowansalskie.
Mozna eksperymentowac z dodatkiem maki kukurydzianej
moze to nie dokladnie to ale spelnia swoja funkcje
nie zapomnij o odrobinie soli
Pa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 14:15:23
Temat: Re: tortillaDorota Ewa Nawrocka <e...@i...pl> napisał(a):
> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
A o jaka tortilla Ci chodzi? O cus co wyglada jak polski nalesnik czy o
omletopodobne tortilla de papas (patatas) ?
Zreszta przepisy na jedna i druga znajdziesz w archiwum tej grupy (google |
grupy dyskusyjne)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><The worst defense is a bad offense><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 18:30:10
Temat: Re: tortillaTORTILLA po chłopsku
Najklasyczniejsza z hiszpańskich tortilli, w moim wykonaniu jest to
kompilacja z jednej baskijskiej i jednej polskiej książki kucharskiej +
dyskusja z pewnym hiszpańskim barmanem oraz własna inwencja:
Wziąć mniej więcej sześć jajek i cztery duże ziemniaki. Ziemniaki obrać i
pokroić na jak najcieńsze plastry. Tajemnicą udanej i smacznej tortilli jest
prawdziwa oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia. Używa się jej dużo - do
głębokiej patelni należy nalać oliwy mniej więcej do jednej trzeciej
wysokości i ugotować w niej ziemniaki - tak, aby były miękkie i nie
przypieczone. Razem z nimi podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić i popieprzyć,
jak kto lubi pieprz. W misce rozbełtać jajka. Gdy ziemniaki się ugotują,
wyłowić je z oliwy i wrzucić do jajek (z doświadczenia wiem, że białko
jednak się przy tym nie ścina). Oliwa niestety idzie do wylania (bo co z nią
innego można jeszcze zrobić?...), prócz cienkiej warstewki, którą trzeba
zostawić. Ziemniaki należy przemacerować z jajkiem tak, żeby utworzyły masę
jak najbardziej jednolitą, następnie zaś wlać do patelni na pozostałą oliwę.
Z jednej strony tortillę przysmaża się powoli, po odwróceniu - szybko.
Powinna być gruba i nie przypieczona. Odwracać najlepiej z talerzem, a jak
ktoś ma możliwości, to może sobie przywieźć z Hiszpanii specjalną podwójną
patelnię :-)
Moze cos takiego?
Pozdrawiam Mariolkka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 18:31:06
Temat: Re: tortillaTORTILLA
4 jaja,
5-6 ugotowanych ziemniaków,
150 g kiełbasy,
2 łyżki groszku konserwowego lub fasolki szparagowej,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do smażenia
Jaja wbić do miski, dokładnie roztrzepać widelcem, dodać pokrojone w talarki
ziemniaki, pokrojona w paseczki wędlinę, groszek konserwowy, posiekany
czosnek, sól, pieprz wszystko razem wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni
tłuszcz, wlać masę jajeczna z dodatkami, smażyć na wolnym ogniu tak jak
omlet. Jeść na gorąco lub na zimno.
I jeszcze to :)
MAriolkka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 18:57:52
Temat: Re: tortillaIn article <civ5d9$ap8$2@nemesis.news.tpi.pl>,
"Mariola" <m...@g...pl> wrote:
> TORTILLA
> I jeszcze to :)
> MAriolkka
Ja myślę, że tu chodzi o meksykańską tortillę, nie hiszpańską.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-24 07:38:28
Temat: Re: tortilla
Użytkownik "Kryb" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ciss0a$7jc$1@mamut1.aster.pl...
>> Poszukuję sposobu na upieczenie w domowych warunkach tortilli. Może być
>> uproszczona wersja. Oczywiście chodzi o dokładny przepis.
>> pozdrawiam
>> Ewa
>
> Ja szukalem czegos a'la
> Robie tak: rozrabiam make pszenna z woda do uzyskania odpowiedniej
> konsystencji i dodaje troche oleju / oliwy.
> Smaze jak nalesniki.
>
> Najlepiej wychodza jak postoi to kilka godzin.
> Fajnie jest jak sie doda do tego ziola np. prowansalskie.
>
> Mozna eksperymentowac z dodatkiem maki kukurydzianej
>
> moze to nie dokladnie to ale spelnia swoja funkcje
> nie zapomnij o odrobinie soli
>
> Pa
>
dzieki za podpowiedz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |