Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Mariola" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tortilla
Date: Thu, 23 Sep 2004 20:30:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <civ5d8$ap8$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ciro3s$6s9$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: cqv1.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1095964904 11048 83.31.253.1 (23 Sep 2004 18:41:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Sep 2004 18:41:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216317
Ukryj nagłówki
TORTILLA po chłopsku
Najklasyczniejsza z hiszpańskich tortilli, w moim wykonaniu jest to
kompilacja z jednej baskijskiej i jednej polskiej książki kucharskiej +
dyskusja z pewnym hiszpańskim barmanem oraz własna inwencja:
Wziąć mniej więcej sześć jajek i cztery duże ziemniaki. Ziemniaki obrać i
pokroić na jak najcieńsze plastry. Tajemnicą udanej i smacznej tortilli jest
prawdziwa oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia. Używa się jej dużo - do
głębokiej patelni należy nalać oliwy mniej więcej do jednej trzeciej
wysokości i ugotować w niej ziemniaki - tak, aby były miękkie i nie
przypieczone. Razem z nimi podsmażyć posiekaną cebulę. Posolić i popieprzyć,
jak kto lubi pieprz. W misce rozbełtać jajka. Gdy ziemniaki się ugotują,
wyłowić je z oliwy i wrzucić do jajek (z doświadczenia wiem, że białko
jednak się przy tym nie ścina). Oliwa niestety idzie do wylania (bo co z nią
innego można jeszcze zrobić?...), prócz cienkiej warstewki, którą trzeba
zostawić. Ziemniaki należy przemacerować z jajkiem tak, żeby utworzyły masę
jak najbardziej jednolitą, następnie zaś wlać do patelni na pozostałą oliwę.
Z jednej strony tortillę przysmaża się powoli, po odwróceniu - szybko.
Powinna być gruba i nie przypieczona. Odwracać najlepiej z talerzem, a jak
ktoś ma możliwości, to może sobie przywieźć z Hiszpanii specjalną podwójną
patelnię :-)
Moze cos takiego?
Pozdrawiam Mariolkka
|