« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-01 14:13:59
Temat: marchewka a cukrzyca Nie pamiętam już gdzie, ale niedawno słyszałem, że gotowana
marchew zawiera jakieś glikole czy glikogeny (coś cukropodobne
- chemię znam tylko nieorganiczną), które mogą nieco rozregulować
gospodarkę cukrami w organiźmie. W konsekwencji wzrasta podatność
na zachorowanie w przyszłości na cukrzycę. Nie dotyczy to marchwi
surowej.
Czy to z serii "co bardziej szkodzi kawa czy herbata?", czy może
coś poważniejszego?
Arek (lubiący marchewkę w każdej postaci z wyjątkiem soku)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-11-02 05:29:10
Temat: Re: marchewka a cukrzyca
> Nie pamiętam już gdzie, ale niedawno słyszałem, że gotowana
> marchew zawiera jakieś glikole czy glikogeny (coś cukropodobne
> - chemię znam tylko nieorganiczną), które mogą nieco rozregulować
> gospodarkę cukrami w organiźmie. W konsekwencji wzrasta podatność
> na zachorowanie w przyszłości na cukrzycę. Nie dotyczy to marchwi
> surowej.
> Czy to z serii "co bardziej szkodzi kawa czy herbata?", czy może
> coś poważniejszego?
>
Chodzi o indeks glikemiczny. Poczytaj o diecie Montignaca, to wszystko
zrozumiesz.
ps. Proszę nie traktować tego postu jako propagowania tej diety. Znam
ją tylko teoretycznie :-))
--
Sławomir J Marusiński
Agent Ubezpieczeniowy
T.U. Allianz; filia Sopot
tel. 556 96 71; 0 691 569 778
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |