« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-18 14:23:15
Temat: marynowany imbirWitam wszystkich!
Pytanie nurtujące neofitę sushi: jak uzyskać taki imbir marynowany jaki
podają w japońskich barach? Co wrzucić do słoiczka, ile dni trzymać? Moje
własne próby nie były udane, a pyszny imbir marynowany z supermarketów
poraża burżuazyjną ceną.
Pozdr.
AS
Jako wkupnę proponuję:
Siekiera wuja stryja Honzy
(nie ma błędu w nazwie, to wariacja nt. czeskiej ssH)
- kromki bułki lub chleba podpiekamy trochę i smarujemy mocno czosnkiem z
obu stron
- obtaczamy żółty ser w czerewnej papryce - bardzo obficie
- układamy ser na bułkach
- na takie kromki kładziemy jeszcze plasterki pomidorów
- na pomidorki pasemka masełka
- do pieklarnika aż się ser i masło rozpuszczą
wyciągamy na talerz,m doprawiamy solą i tabasco
Obowiązkowo piwo do i mecz w telewizorze jest jeszcze piękniejszy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-18 17:16:44
Temat: Re: marynowany imbirMarynata z octu winnego, czosnku, listka laurowego i co tam kto jeszcze lubi,
odrobina cukru i soli. Wszystkie składniki marynaty zagotować, pozostawic na
dobę, następnie odcedzic. Imbir obrac, pokroić w plasterki i zalać
przygotowany ibir w słoiczku, szczelnie zamknąć. Gotowe po około 2 miesiącech.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-19 10:58:09
Temat: Re: marynowany imbirSerdecznie dziękuję!
Po szczelnym zamknięciu słoiczka także wyparzyć, jak np. ogórki?
Użytkownik "marek x" <m...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dt7kps$pkl$1@inews.gazeta.pl...
> Marynata z octu winnego, czosnku, listka laurowego i co tam kto jeszcze
lubi,
> odrobina cukru i soli. Wszystkie składniki marynaty zagotować, pozostawic
na
> dobę, następnie odcedzic. Imbir obrac, pokroić w plasterki i zalać
> przygotowany ibir w słoiczku, szczelnie zamknąć. Gotowe po około 2
miesiącech.
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-19 12:08:36
Temat: Re: marynowany imbir<a...@n...pl> napisał(a):
> Serdecznie dziękuję!
> Po szczelnym zamknięciu słoiczka także wyparzyć, jak np. ogórki?
>
> Użytkownik "marek x" <m...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:dt7kps$pkl$1@inews.gazeta.pl...
> > Marynata z octu winnego, czosnku, listka laurowego i co tam kto jeszcze
> lubi,
> > odrobina cukru i soli. Wszystkie składniki marynaty zagotować, pozostawic
> na
> > dobę, następnie odcedzic. Imbir obrac, pokroić w plasterki i zalać
> > przygotowany ibir w słoiczku, szczelnie zamknąć. Gotowe po około 2
> miesiącech.
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
>
>
Oczywiście, pastetyzacja zawsze utrwala, a pozwala uniknąć konserwantów.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-20 09:37:22
Temat: Re: marynowany imbirmarek x wrote:
> Marynata z octu winnego, czosnku, listka laurowego i co tam kto jeszcze lubi,
> odrobina cukru i soli. Wszystkie składniki marynaty zagotować, pozostawic na
> dobę, następnie odcedzic. Imbir obrac, pokroić w plasterki i zalać
> przygotowany ibir w słoiczku, szczelnie zamknąć. Gotowe po około 2 miesiącech.
>
Jesli chodzi o amazu shoga, to robi sie to inaczej.
Podawalem przepis na grupie dawno temu:
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&q=amazu+sho
ga+shrek&qt_s=Szukaj
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |