« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-03 23:26:14
Temat: masłoWitam.
Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-04 06:47:39
Temat: Re: masło
> Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
> roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
>
sklarowało się :-))
--
Sławomir J Marusiński
Agent Ubezpieczeniowy
T.U. Allianz; filia Sopot
tel. 556 96 71; 0 691 569 778
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 09:17:33
Temat: Re: masło
>
> > Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
> > roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
> >
> sklarowało się :-))
A można odklarować? ;-)
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 09:27:50
Temat: Re: masło
>> A można odklarować? ;-)
>
Nie, no i po co? IMO jest smaczniejsze, nadaje sie lepiej do smażenia,
i dłuzej sie przechowuje. Ja zawsze mam klarowane masło do smażenia, a
i na letni wypad w góry jest idealne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 09:29:31
Temat: Re: masłoRobert Wańkowski <r...@w...pl> napisał(a):
> > > Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
> > > roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
> > >
> > sklarowało się :-))
>
> A można odklarować? ;-)
Po co? Takie jest lepsze.
:-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 10:10:50
Temat: Re: masło
Użytkownik "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bo7rhq$aon$1@inews.gazeta.pl...
> Robert Wańkowski <r...@w...pl> napisał(a):
>
> > > > Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
> > > > roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
> > > >
> > > sklarowało się :-))
> >
> > A można odklarować? ;-)
>
> Po co? Takie jest lepsze.
W smaku?
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 12:18:49
Temat: Re: masłoRobert Wańkowski <r...@w...pl> napisał(a):
> > > > > Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i przesadziłem
> > > > > roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
> > > > sklarowało się :-))
> > > A można odklarować? ;-)
> > Po co? Takie jest lepsze.
> W smaku?
Przyznaj sie czy aby to nie było masło roślinne?
;-)))
Jeśli nie to wrzuć je do rondelka i sklaruj ale tak prawdziwie.
Do potraw bedzie wyśmienite.
A co do smaku? Ja wole jak jest wiecej masła w maśle.
A smak jest dobry ale wiejskiego na wiosne.
Takiego utłuczonego w drewnianej masielnicy, jadłeś kiedyś?
Spróbuj.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 13:03:55
Temat: Re: masło
>
> > > > > > Dlaczego masło, które chciałem zmiękczyć w mikrofali i
przesadziłem
> > > > > > roztopiło się, a po ostygnięciu jest jakieś inne.
> > > > > sklarowało się :-))
> > > > A można odklarować? ;-)
> > > Po co? Takie jest lepsze.
> > W smaku?
>
> Przyznaj sie czy aby to nie było masło roślinne?
NIe. Roślinnego nie lubie.
> ;-)))
> Jeśli nie to wrzuć je do rondelka i sklaruj ale tak prawdziwie.
> Do potraw bedzie wyśmienite.
Takie prawdziwe sklarowanie polega na pozbyciu się wody? Czyli na małym
ogiu?
> A co do smaku? Ja wole jak jest wiecej masła w maśle.
> A smak jest dobry ale wiejskiego na wiosne.
> Takiego utłuczonego w drewnianej masielnicy, jadłeś kiedyś?
Może w dzieciństwie.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 13:47:00
Temat: Re: masło
>
>
> Takie prawdziwe sklarowanie polega na pozbyciu się wody? Czyli na
> małym ogiu?
>
Chodzi o pozbycie sie pozostałości po mleku, głównie kazeiny.
Klarowanie masła polega na powolnym ogrzewaniu masła i zbieraniu
szumowin. Mój sposób to gotowanie masła na malutkim ogniu przez około
1,5 godziny. Zanieczyszczenia pozostają w wodzie. po ostygnięciu
robimy dwie dziurki, wylewamy wodę a czyste maslo przekładamy do
słoika. Starym sposobem to mi sie czesto przypalało. Wiadomo, komputer
:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 14:16:55
Temat: Re: masło
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:bo8akn$il$1@news.onet.pl...
>
> >
> >
> > Takie prawdziwe sklarowanie polega na pozbyciu się wody? Czyli na
> > małym ogiu?
> >
> Chodzi o pozbycie sie pozostałości po mleku, głównie kazeiny.
> Klarowanie masła polega na powolnym ogrzewaniu masła i zbieraniu
> szumowin. Mój sposób to gotowanie masła na malutkim ogniu przez około
> 1,5 godziny. Zanieczyszczenia pozostają w wodzie. po ostygnięciu
> robimy dwie dziurki, wylewamy wodę a czyste maslo przekładamy do
> słoika. Starym sposobem to mi sie czesto przypalało. Wiadomo, komputer
> :-))
>
A tak technicznie; w czym te dziurki zrobić?
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |