Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mazurek pomaranczowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

mazurek pomaranczowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-08 09:31:45

Temat: mazurek pomaranczowy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze jeden przepis na mazurek od mojej psiapsiolki Marioli:

Ciasto kruche:

30 dkg maki
20 dkg masla
10 dkg cukru pudru
2 zoltka
szczypta soli

Standardowo jak przy kruchym: maslo schlodzone starkowac, zagniesc szybko z
cala reszta i w folii do lodowki ( min 30 min).
Po tym czasie rozwalkowac, wylozyc na blache na andrucie, podniesc boki,
ponakluwac widelcem i upiec na jasnozloty kolor. Wyjac i ostudzic.

Masa :

2-3 pomarancze
1 cytryna
2 jablka szare renety
30 dkg cukru

Owoce obrac, drobno pokroic, jablka utrzec na tarce na duzych oczkach.Owoce
do garnka, zagotowac dodajac cukier. Mieszajac gotowac 15- 20 min . Po
ostudzeniu rozprowadzic na ciescie i udekorowac bakaliami.

Smacznego
Jola L-L




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-08 15:23:05

Temat: Re: mazurek pomaranczowy
Od: ab <a...@a...ZOO> szukaj wiadomości tego autora

Jola L-L wrote:
>
> Jeszcze jeden przepis na mazurek od mojej psiapsiolki Marioli:
>
> Ciasto kruche:
>
> 30 dkg maki
> 20 dkg masla
> 10 dkg cukru pudru
> 2 zoltka
> szczypta soli
>
> Standardowo jak przy kruchym: maslo schlodzone starkowac, zagniesc szybko z
> cala reszta i w folii do lodowki ( min 30 min).
> Po tym czasie rozwalkowac, wylozyc na blache na andrucie, podniesc boki,
> ponakluwac widelcem i upiec na jasnozloty kolor. Wyjac i ostudzic.
>
> Masa :
>
> 2-3 pomarancze
> 1 cytryna
> 2 jablka szare renety
> 30 dkg cukru
>
> Owoce obrac, drobno pokroic, jablka utrzec na tarce na duzych oczkach.Owoce
> do garnka, zagotowac dodajac cukier. Mieszajac gotowac 15- 20 min . Po
> ostudzeniu rozprowadzic na ciescie i udekorowac bakaliami.
>
> Smacznego
> Jola L-L

Od Pani sie mozna czegos nauczyc...

Dziekuje,
AB

Przesylam Pani melodie Only You:
http://www.invisible.de/lola/midis/onlyyou.mid

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-08 22:28:09

Temat: Re: mazurek pomaranczowy a sprawa ciasta...
Od: "Michal Szulc" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9apaul$fvk$...@n...tpi.pl...
> Jeszcze jeden przepis na mazurek od mojej psiapsiolki Marioli:
>
> Ciasto kruche:
>
> 30 dkg maki
> 20 dkg masla
> 10 dkg cukru pudru
> 2 zoltka
> szczypta soli
>
> Standardowo jak przy kruchym: maslo schlodzone starkowac, zagniesc szybko
z
> cala reszta i w folii do lodowki ( min 30 min).
> Po tym czasie rozwalkowac, wylozyc na blache na andrucie, podniesc boki,
> ponakluwac widelcem i upiec na jasnozloty kolor. Wyjac i ostudzic.

A jaki masz sposob na to, zeby kruche ciast sie na blasze nie rozplywalo?
Przepis jak piszesz jest standardowy i taki stosuje rowniez do roznych
ciasteczek, babeczek... Ale zawsze tan sam problem - po wlozeniu do
piekarnika wszystko sie rozplywa... Przy mazurkach jest to szczegolnie
istotne, bo inaczej polewa sie wylewa... W zeszlym roku robilem brzegi z
ciasta drozdzowego, ale wolalbym jednak zostac przy kruchym...

Pozdrawiam,
Michal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-09 09:09:21

Temat: RE: mazurek pomaranczowy a sprawa ciasta...
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Michal Szulc


>
> A jaki masz sposob na to, zeby kruche ciast sie na blasze
> nie rozplywalo?
> Przepis jak piszesz jest standardowy i taki stosuje rowniez
> do roznych
> ciasteczek, babeczek... Ale zawsze tan sam problem - po wlozeniu do
> piekarnika wszystko sie rozplywa... Przy mazurkach jest to
> szczegolnie
> istotne, bo inaczej polewa sie wylewa... W zeszlym roku
> robilem brzegi z
> ciasta drozdzowego, ale wolalbym jednak zostac przy kruchym...
>

Trzeba na ciasto położyć papier do pieczenia i grochu suszonego
nasypać po brzegi. Albo drobnych kamyków. Groch wielorazowego użytku,
można z nim piec wiele razy.


--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-13 08:06:59

Temat: Re: mazurek pomaranczowy a sprawa ciasta...
Od: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze jedna wazna rzecz. Kruche ciasto trzeba wkladac do dobrze nagrzanego
piekarnika. (220 stopni)
Grazyna
Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
napisał w wiadomości news:
N...@r...com
.pl...
> From: Michal Szulc
>
>
> >
> > A jaki masz sposob na to, zeby kruche ciast sie na blasze
> > nie rozplywalo?
> > Przepis jak piszesz jest standardowy i taki stosuje rowniez
> > do roznych
> > ciasteczek, babeczek... Ale zawsze tan sam problem - po wlozeniu do
> > piekarnika wszystko sie rozplywa... Przy mazurkach jest to
> > szczegolnie
> > istotne, bo inaczej polewa sie wylewa... W zeszlym roku
> > robilem brzegi z
> > ciasta drozdzowego, ale wolalbym jednak zostac przy kruchym...
> >
>
> Trzeba na ciasto położyć papier do pieczenia i grochu suszonego
> nasypać po brzegi. Albo drobnych kamyków. Groch wielorazowego użytku,
> można z nim piec wiele razy.
>
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polecam nowy jogurt!
mazurek pomaranczowo- orzechowy
przyprawy a sprawa polska ....
Ratunku! sloniocy!
tunczyk

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »