« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-07 12:54:09
Temat: tunczykco zrobuc z nim?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-07 16:32:32
Temat: Re: tunczykUżytkownik "lukasz walewski" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9an2sj$2nv$1@news.internetia.pl...
> co zrobuc z nim?
Smaczną sałatkę:
- puszka tuńczyka _w_sosie_własnym_,
- 2 jajka na twardo,
- 3, 4 ogórki konserwowe,
- puszka kukurydzy,
- 2 duże łyżki majonezu,
- pieprz, sól do smaku.
Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Następnie wszystko wymieszać,
a na końcu doprawić.
--
# Zdrówka, Waguś (or compatible), wagus[at]ae.katowice.pl
# Gadu-Gadu UIN: 502516, ICQ UIN: 57657579
## "Work like you don't need the money. Love like you've never been hurt.
## Dance like nobody's watching." <Creed of Party People of Ibiza>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-07 21:26:10
Temat: Re: tunczykOn Sat, 7 Apr 2001 14:54:09 +0200, "lukasz walewski"
<w...@i...pl> wrote:
>co zrobuc z nim?
>
>
1. Salade nicoise/pain bagna (jedna z wersjii nazwy..)
salata, papryka, pomidor, ogorek, cebula, czarne oliwki, fasolka
zielona ugotowana/z puszki, anchois, tunczyk. Wziac bagietke,
naciac wzdluz, nasaczyc porzadnie dobrym winegretem, naladowac
tej salatki, porzadnie zlazyc te mega kanapke i jesc ostroznie
(sos i kawalki maja tendencje do wylatywania).
Mozna miec elementy zawartosci bagietki luzem i dobierac sobie wg
uznania.
2. Fish pie
pieczarki i cebule poddusic na patelni. Ugotowac jaja na twardo.
W naczyniu zaroodp. ukladac warstwy pieczarek/cebuli, jaj na
twardo w plasterkach, tunczyka. Wlac i sok z tunczyka.
Przykryc warstwa kruchego ciasta (iles maki, troszke proszku do
pieczenia, masla lub margaryny - pol ilosci maki. Rozrobic jak
kruszonke, palcami. Posolic, dodac po troszku nieduzo zimnej wody
by szybko wyrobic ciasto. Rozwalkowac, przykryc naczynie, zalepic
brzegi, posmarowac bialkiem lub mlekiem, piec az ciasto bedzie
rumiane. Zamiast ciasta moze byc beszamel posypany suto startym
zoltym serem, albo po prostu serowym sosem
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-09 08:13:01
Temat: Re: tunczykTuńczyk z puszki
Ugotować ryż na sypko nastepnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać:
kukurydzę z puszki, świeżą paprykę pokrojoną w kostkę, pomidor i inne wg
uznania (oliwki); wyłożyć tyńczyka z puszki, (jeśli tuńczyk w sosie własnym
to polać wszystko odrobiną oliwy) posypać oregano, sól, nastepnie ser żółty
i na 10-15min do piekarnika. Smacznego
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |