Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.theplanet.ne
t!news.theplanet.net!newspost.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tunczyk
Date: Sat, 07 Apr 2001 22:26:10 +0100
Organization: Home
Lines: 30
Message-ID: <6...@4...com>
References: <9an2sj$2nv$1@news.internetia.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-158.hawaii.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news5.svr.pol.co.uk 986679190 9670 62.137.62.158 (7 Apr 2001 21:33:10 GMT)
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2001 21:33:10 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48961
Ukryj nagłówki
On Sat, 7 Apr 2001 14:54:09 +0200, "lukasz walewski"
<w...@i...pl> wrote:
>co zrobuc z nim?
>
>
1. Salade nicoise/pain bagna (jedna z wersjii nazwy..)
salata, papryka, pomidor, ogorek, cebula, czarne oliwki, fasolka
zielona ugotowana/z puszki, anchois, tunczyk. Wziac bagietke,
naciac wzdluz, nasaczyc porzadnie dobrym winegretem, naladowac
tej salatki, porzadnie zlazyc te mega kanapke i jesc ostroznie
(sos i kawalki maja tendencje do wylatywania).
Mozna miec elementy zawartosci bagietki luzem i dobierac sobie wg
uznania.
2. Fish pie
pieczarki i cebule poddusic na patelni. Ugotowac jaja na twardo.
W naczyniu zaroodp. ukladac warstwy pieczarek/cebuli, jaj na
twardo w plasterkach, tunczyka. Wlac i sok z tunczyka.
Przykryc warstwa kruchego ciasta (iles maki, troszke proszku do
pieczenia, masla lub margaryny - pol ilosci maki. Rozrobic jak
kruszonke, palcami. Posolic, dodac po troszku nieduzo zimnej wody
by szybko wyrobic ciasto. Rozwalkowac, przykryc naczynie, zalepic
brzegi, posmarowac bialkiem lub mlekiem, piec az ciasto bedzie
rumiane. Zamiast ciasta moze byc beszamel posypany suto startym
zoltym serem, albo po prostu serowym sosem
Krysia
K.T. - starannie opakowana
|