« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-09-06 06:33:19
Temat: Re: mieso mielone> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
>
> pozdrawiam
> agata
>
>
Kilka dni temu zakupiłam w KDC książkę NAJLEPSZE DANIA Z MIESA MIELONEGO - 184
strony, 5zł. Jest tam sporo przepisów na kotlety, pulpety, klopsy, potrawy
miesno-warzywne,pasztety i pieczenie. Polecam
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-09-06 07:37:14
Temat: Re: mieso mielonemaf <m...@a...alpha.pl> napisał(a):
>
> "turecky " <t...@g...pl> wrote in message
> news:dfieng$nsk$1@inews.gazeta.pl...
> > Pasztet z mielonego ???
> Skladniki na pasztet sie jakby mieli .
Ale dopiero po wstępnej obróbce cieplnej. więc najpierw mieso jest jakby w
kawałkach. A w tym wątku mowa o mięsie mielonym na surowo.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-09-06 10:08:11
Temat: Re: mieso mieloneUżytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał
> -zapiekany "bochenek" mielonego
> -mielone (przyprawione musztarda, keczupem, z cebula, bulka tarta) zapiec na
> trotownicy jak do ciasta, na to nalozyc ugotowane ziemniaki, zapiec, pod sam
> koniec posypac serem zoltym, znow na chwile do piekarnika, podawac z
> pokrojonymi
> pomodorami i zielona celbuka.
A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i ile w
piekarniku to by mi rozjasniło obraz.
Pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-09-06 12:18:47
Temat: Re: mieso mieloneMOLNARka napisał(a):
> Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał
>
>> -zapiekany "bochenek" mielonego
> A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i
> ile w piekarniku to by mi rozjasniło obraz.
Jeśli chodzi o ten pierwszy przepis, to podejrzewam tu zwykłą pieczeń
rzymską - rzeczywiście świetnie się sprawdza zarówno na ciepło na obiad
z jakimś sosem, jak i na zimno na kanapki.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-09-06 12:28:13
Temat: Re: mieso mielone A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo, że
maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz przeznaczyć
na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-09-06 12:48:47
Temat: Re: mieso mielone
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dfk21o$8m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo, że
> maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
> Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
> przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
> warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz przeznaczyć
> na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.
czyli wlasciwie mnostwo rzeczy mozna zrobic szybko i zmielic, o mieleniu
sera na sernik jakos nie pomyslalam gdyz zawsze ucieram go w makutrze. To
byl dobry pomysl z tym zakupem:)))))
Dzieki wszystkim za pomysly, stopniowo bede wykorzystywac i mowic czy cos
ciekawego mi sie z tego urodzilo, czy tesz niekoniecznie.
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-09-06 12:49:17
Temat: Re: mieso mielone
Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1a896$431d8f0c$540ae472$25407@news.chello.pl...
>
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dfk21o$8m$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > A poza wszystkimi podanymi wczesnie propozycjami tak mi się pomyslalo,
że
> > maszynka do mielenia jest nie tylko do mięsa:-)
> > Możesz zmielić mak na makowiec, twaróg na sernik, pomidory na "razowy"
> > przecier (określenie mojej Rodzicielki), ziemniaki na kopytka, ugotowane
> > warzywa czy mięso na rózne farsze. Stare nożyki i sitka możesz
przeznaczyć
> > na mielenie bułki tartej, maku, twarogu.
>
>
> czyli wlasciwie mnostwo rzeczy mozna zrobic szybko i zmielic, o mieleniu
> sera na sernik jakos nie pomyslalam gdyz zawsze ucieram go w makutrze. To
> byl dobry pomysl z tym zakupem:)))))
Pewnie że dobry;-)
Tylko lojalnie ostrzegam - od bułki suchej i maku ostrze i sitko się tępi,
więc jak będziesz za jakiś czas zmieniac te 2 elementy, to warto sobie
oznakowac które są które i tych starych, stępionych używać do wszystkiego
innego niz surowe mięso.
I jeszcze mi się przypomniało - jak się nie ma zacięcia do drobnego siekania
słoniny na smalec to z powodzeniem można tę słoninę zmielic.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-09-06 13:14:32
Temat: Re: mieso mielone
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dfk38l$gi4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> I jeszcze mi się przypomniało - jak się nie ma zacięcia do drobnego
siekania
> słoniny na smalec to z powodzeniem można tę słoninę zmielic.
oj do tego akurat mam zaciecie,:))) przypomnialas mi ze obiecalam mamie
zrobic smalec (taki z majerankiem i jablkiem bo takiego jeszcze nie jadla),
jutro zrobie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-09-06 13:43:17
Temat: Re: mieso mielone"MOLNARka" <M...@M...pl> wrote in message
news:dfjpqa$hl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A mogłabys skonkretyzować te przepisy - bo fajnie brzmią ale ile czego i
> ile w piekarniku to by mi rozjasniło obraz.
http://hungryjack.com/recipes/recipe_detail.asp?reci
peid=3920&ingDesc=Mashed%20Potato
w tym przepisie modyfikuje - gotuje sama ziemniaki, nie uzywam boczku,
niekiedy
uzywam mielone z indyka.
natomiast "meat loaf":
podgrzej piekarnik do 350F, w misce zmieszaj 1 lb mielonego, 1/2 cup
ketchupu, 1/2 cup mleka,
2 ubite jajka, 1 cup tartej bulki, 1/4 cup pokrojonej cebuli. poloz ta mase
na chlebowa foremke (8 na 4 inch), i piecz 40 min, potem wyciagnij z
piekarnika, rozprowadz po powierzchni 1/4 cup keczupu i znow do piekarnika
na 20 min. po wyciagnieciu idczekaj z 10 min,
inne przepisy z mielonego
http://www.pillsbury.com/recipes/search/SearchResult
s.aspx?searchString=meat+loaf&x=13&y=8
(tu beda te pieczenie)
a reszta z mielonym tu
http://www.pillsbury.com/recipes/search/SearchResult
s.aspx?searchString=hamburger
smacznego
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-09-10 16:33:17
Temat: Re: mieso mieloneAgata Mryczko napisał(a):
> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
To ja jeszcze dorzucę tartę mięsną (ostatnio ze zmielonych filetów z
kurczaka robiłam) :)
--
Pozdrówki,
Aneczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |