Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia owoce morza

Grupy

Szukaj w grupach

 

owoce morza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-05 17:22:01

Temat: owoce morza
Od: "Arek Mytko ANTEK" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,
jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre danie z
krewetek? ma kto jakis dobry przepis?

i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze nim
te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo przypalac.
jaki macie patent na ta potrawe?

pozdrawiam,
Antek

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-05 17:53:41

Temat: Re: owoce morza
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Arek Mytko ANTEK napisał:

> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?
moj ulubiony...
jedna slodka, niezdrewniala ale dorodna marchewke lub dwie mniejsze
dwie lodygi selera naciowego
paczka mrozonych krewetek
szlanka ryzu
sos sojowy ciemny
oliwa
sol, najlepiej morska

no i tak:
na patelnie z grubym dnem laduje oliwa, rozgrzewamy ja, na nia wrzucamy
pokrojona w cenkie polplasterki marchewke oraz lodygi selera naciowego
pokrojonego w plasterki. przesmazamy to razem jakies 1,5 minuty. na
warzywa wrzucamy krewetki zamrozone. przesmazamy do momentu az lekko
zbieleja, ok 1,5 minuty ale na duzym ogniu non stop mieszajac. dajemy ok
3-4 lyzek sosu sojowego i tak polminuty jeszcze przesmazamy. wsypujemy
na to ryz (najlepszy paraboliczny) i przesmazamy az kazde ziarenko ryzu
bedzie oblepione powstalym wczesniej sosem. podlewamy woda, tak by byla
ok 1 cm na ryzem, solimy i dusimy do miekkosci ryzu. w razie potrzeby
nalezy uzupelniac wode.

dla mnie bomba :)


>
> i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
> obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze nim
> te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo przypalac.
> jaki macie patent na ta potrawe?

hmm, ja zawsze kupuje obraczki takie z kalmarow i to smaze na goracym
tluszczu wiec problem nozek odchodzi jakby sam. :)


--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-05 18:59:32

Temat: Re: owoce morza
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 5 septembre 2005 ŕ 19:22:01, dans <dfhurp$23s$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?

Stare glupie awokado z krewetkami i majonezem... *bez* jogurtu.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-06 06:54:43

Temat: Re: owoce morza
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Arek Mytko ANTEK" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:dfhurp$23s$1@inews.gazeta.pl...
> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre
danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?
>
> i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
> obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze
nim
> te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo
przypalac.
> jaki macie patent na ta potrawe?
>
> pozdrawiam,
> Antek

...o kalmarach mowia tak ze albo je obrabiac bardzo dlugo albo bardzo
krotko...na glebokim tluszczu taki kalmar dojrzewa w ciagu 2
minut...przetrzymany zamienia sie w kauczuk...no i sie przypala ;)

krewetki obsmazone, pokropione cytryna, tuz przed zdjeciem wzbogacone
kawalkiem masla ktore jeszcze zdazy sie rozpuscic i wcisnietym
czosnkiem....zostaja natychmiast wrzucone na talerz...pociagniete swiezo
zmielonym pieprzem i zapodane z bulka lub....czosnkowym majonezem lub
ajoli...dobry majonez z czosnkiem i siekana natka ma do tego klimat choc
sama nie naleze do fanow meczenia smaku krewetek czymkolwiek......dla mnie
wystarcza czosnek i maslo i bulka...no dobra i zimne takie biale w
kieliszku.......

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-06 17:07:59

Temat: Re: owoce morza
Od: "Arek Mytko ANTEK" <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agata <a...@g...com.pl> napisał(a):

> ....o kalmarach mowia tak ze albo je obrabiac bardzo dlugo albo bardzo
> krotko...na glebokim tluszczu taki kalmar dojrzewa w ciagu 2
> minut...przetrzymany zamienia sie w kauczuk...no i sie przypala ;)
>
> krewetki obsmazone, pokropione cytryna, tuz przed zdjeciem wzbogacone
> kawalkiem masla ktore jeszcze zdazy sie rozpuscic i wcisnietym
> czosnkiem....zostaja natychmiast wrzucone na talerz...pociagniete swiezo
> zmielonym pieprzem i zapodane z bulka lub....czosnkowym majonezem lub
> ajoli...dobry majonez z czosnkiem i siekana natka ma do tego klimat choc
> sama nie naleze do fanow meczenia smaku krewetek czymkolwiek......dla mnie
> wystarcza czosnek i maslo i bulka...no dobra i zimne takie biale w
> kieliszku.......

no wlasnie, a jaki sosik do tych bialych, zimnych w kieliszku? :)

Antek

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-09-06 22:01:19

Temat: Re: owoce morza
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Arek Mytko ANTEK" <a...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:dfkidf$alq$1@inews.gazeta.pl...
> Agata <a...@g...com.pl> napisał(a):

> no wlasnie, a jaki sosik do tych bialych, zimnych w kieliszku? :)
>
> Antek

...no co TY wino chcesz mieszac ze smakiem sosu?
:)

krewetke zaatakowalbym czosnkowym majonezem jak wspomnialam choc z ceizkim
sercem :)
Wez kartofla ugotowanego i zmiksuj, dodaj 4 zoltka (kolejno pojednym) ciagle
miksujac (blenderkiem takim)...i 6 zabkow czosnku......teraz dolewaj
spokojnie i powoli nie przestajac miksowac olej..400ml.....ot mmay sos,
ktory dosmaczmy sola i jasnym pieprzem.....a potem dla gladkosci przetrzyjmy
przez sito.....jesli geste bardzo to dodaj troche cieplej wody :)

i masz jedna z wesji ajoli

albo bez szczegolnej komplikacji bierz majonez bierz czosnke i miksuj razem,
potem dodaj siekana natke i maczaj te krewetki w sosie :)
powatrzam...cay smak krewetek to ICH smak wzmocniony cytryna i czosnkiem...
A moze wzmocnisz sobie tez takim zielonym sosem.....zmiksuj duzo natki z
oliwa, czosnkiem i octem winnym czerwonym.....sola i pieprzem dosmacz i
maczaj sobie w tym krewetki smazone KROTKO na oliwie lub masle (krewetka nie
lubi dlugiego meczenia)
agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-09-07 01:19:46

Temat: Re: owoce morza
Od: "Arek Mytko ANTEK" <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agata <a...@g...com.pl> napisał(a):

>
> Użytkownik "Arek Mytko ANTEK" <a...@W...gazeta.pl> napisał w
> wiadomości news:dfkidf$alq$1@inews.gazeta.pl...
> > Agata <a...@g...com.pl> napisał(a):
>
> > no wlasnie, a jaki sosik do tych bialych, zimnych w kieliszku? :)
> >
> > Antek
>
> ....no co TY wino chcesz mieszac ze smakiem sosu?
> :)
>
> krewetke zaatakowalbym czosnkowym majonezem jak wspomnialam choc z ceizkim
> sercem :)
> Wez kartofla ugotowanego i zmiksuj, dodaj 4 zoltka (kolejno pojednym) ciagle
> miksujac (blenderkiem takim)...i 6 zabkow czosnku......teraz dolewaj
> spokojnie i powoli nie przestajac miksowac olej..400ml.....ot mmay sos,
> ktory dosmaczmy sola i jasnym pieprzem.....a potem dla gladkosci przetrzyjmy
> przez sito.....jesli geste bardzo to dodaj troche cieplej wody :)
>
> i masz jedna z wesji ajoli
>
> albo bez szczegolnej komplikacji bierz majonez bierz czosnke i miksuj razem,
> potem dodaj siekana natke i maczaj te krewetki w sosie :)
> powatrzam...cay smak krewetek to ICH smak wzmocniony cytryna i czosnkiem...
> A moze wzmocnisz sobie tez takim zielonym sosem.....zmiksuj duzo natki z
> oliwa, czosnkiem i octem winnym czerwonym.....sola i pieprzem dosmacz i
> maczaj sobie w tym krewetki smazone KROTKO na oliwie lub masle (krewetka nie
> lubi dlugiego meczenia)
> agataw


az sie caly poslinilem :)
bede musial to wyprobowac niebawem

pozdrawiam, Antek


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-09-08 12:59:55

Temat: Re: owoce morza
Od: " " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

walkie! <w...@w...wroclaw.net.com.pl> napisał(a):

> moj ulubiony...
> jedna slodka, niezdrewniala ale dorodna marchewke lub dwie mniejsze
> dwie lodygi selera naciowego
> paczka mrozonych krewetek
> szlanka ryzu
> sos sojowy ciemny
> oliwa
> sol, najlepiej morska
>
> no i tak:
> na patelnie z grubym dnem laduje oliwa, rozgrzewamy ja, na nia wrzucamy
> pokrojona w cenkie polplasterki marchewke oraz lodygi selera naciowego
> pokrojonego w plasterki. przesmazamy to razem jakies 1,5 minuty. na
> warzywa wrzucamy krewetki zamrozone. przesmazamy do momentu az lekko
> zbieleja, ok 1,5 minuty ale na duzym ogniu non stop mieszajac. dajemy ok
> 3-4 lyzek sosu sojowego i tak polminuty jeszcze przesmazamy. wsypujemy
> na to ryz (najlepszy paraboliczny) i przesmazamy az kazde ziarenko ryzu
> bedzie oblepione powstalym wczesniej sosem. podlewamy woda, tak by byla
> ok 1 cm na ryzem, solimy i dusimy do miekkosci ryzu. w razie potrzeby
> nalezy uzupelniac wode.
>
> dla mnie bomba :)


no to poszlo wczoraj na obiadowa kolacyjke.
Przepyszne!
myslalem, ze to bedzie cos raczej jak przystawka, a tu z tego wyroslo mi
glowne danie i kalamarnice i ryby czekajace w kolejce na solarium, poszly
obrazone spac do zamrazarki.

w niedziele nastepny przepis pojdzie w ruch

Antek
PS przy okazji, ile kosztuja krewetki w polsce?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mieso mielone
Gagner sa vie sur le net
Gagnez 1.000.000 euros par an comme moi
trufle_chyba jednak nie spam ;-)
Pytanie papryczane :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »