Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dfhurp$23s$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: owoce morza
Date: Tue, 6 Sep 2005 08:54:43 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0536-0, 2005-09-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 33
Message-ID: <431d372d$0$6499$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 06 Sep 2005 06:29:02 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: 1125988142 mamut2.aster.pl 6499 62.121.120.92:1301
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247473
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Arek Mytko ANTEK" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:dfhurp$23s$1@inews.gazeta.pl...
> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre
danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?
>
> i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
> obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze
nim
> te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo
przypalac.
> jaki macie patent na ta potrawe?
>
> pozdrawiam,
> Antek
...o kalmarach mowia tak ze albo je obrabiac bardzo dlugo albo bardzo
krotko...na glebokim tluszczu taki kalmar dojrzewa w ciagu 2
minut...przetrzymany zamienia sie w kauczuk...no i sie przypala ;)
krewetki obsmazone, pokropione cytryna, tuz przed zdjeciem wzbogacone
kawalkiem masla ktore jeszcze zdazy sie rozpuscic i wcisnietym
czosnkiem....zostaja natychmiast wrzucone na talerz...pociagniete swiezo
zmielonym pieprzem i zapodane z bulka lub....czosnkowym majonezem lub
ajoli...dobry majonez z czosnkiem i siekana natka ma do tego klimat choc
sama nie naleze do fanow meczenia smaku krewetek czymkolwiek......dla mnie
wystarcza czosnek i maslo i bulka...no dobra i zimne takie biale w
kieliszku.......
agataw
|