Data: 2005-09-06 06:54:43
Temat: Re: owoce morza
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Arek Mytko ANTEK" <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:dfhurp$23s$1@inews.gazeta.pl...
> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre
danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?
>
> i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
> obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze
nim
> te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo
przypalac.
> jaki macie patent na ta potrawe?
>
> pozdrawiam,
> Antek
...o kalmarach mowia tak ze albo je obrabiac bardzo dlugo albo bardzo
krotko...na glebokim tluszczu taki kalmar dojrzewa w ciagu 2
minut...przetrzymany zamienia sie w kauczuk...no i sie przypala ;)
krewetki obsmazone, pokropione cytryna, tuz przed zdjeciem wzbogacone
kawalkiem masla ktore jeszcze zdazy sie rozpuscic i wcisnietym
czosnkiem....zostaja natychmiast wrzucone na talerz...pociagniete swiezo
zmielonym pieprzem i zapodane z bulka lub....czosnkowym majonezem lub
ajoli...dobry majonez z czosnkiem i siekana natka ma do tego klimat choc
sama nie naleze do fanow meczenia smaku krewetek czymkolwiek......dla mnie
wystarcza czosnek i maslo i bulka...no dobra i zimne takie biale w
kieliszku.......
agataw
|