Data: 2005-06-17 22:31:07
Temat: Re: mięso ryb vs mięso czerwone i białe
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "olo2" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>
> Ponieważ przestałem jakiś czas temu jeść mięso czerwone oraz drób
> chciałbym
> się dowiedzieć czy mięso ryb jest w stanie dostarczyć mi wszystkich
> niezbędnych skałdników.
Uwazam, ze urozmaicone zywienie jest bezpieczniejsze
> W uproszczeniu: czy zamiana mięsa na ryby nie odbije mi się na zdrowiu?
> Przekopałem internet i nic nie znalazłem więc proszę o radę lub wskazówkę
> gdzie szukać...
IMO moze. Ryby kumuluja w sobie rtec:( Chociaz bardziej tyczy sie ten
problem dzieci, kobiet w ciazy i karmiacych.
http://www.awans.przyrodnik.com/publikacje/toksyczno
c_rteci.htm
Tu jeszcze taka ciekawostka:
http://glinki.com/?l=rmk872
Zalezy o jakich ilosciach myslisz. Sadze, ze 1 (2) x w tygodniu byloby ok.
przeciętnie ryby (u nas dost.) zawieraja:
- wody-50-85%,
- bialka-10-25%,
- tłuszczu-0,2-54%,
- soli mineralnych- 0,5-5,6%,
- węglowodanów-0,1-0,4%,
- witaminy A, B i D.
Zawartość witamin, w mg/100g części jadalnych ryb wynosi np.:
- dorsz- witaminy d ( w tłuszczu wątroby)-100; witaminy A- 1000; witaminy
B1 -80; witaminy B2 - 100; witaminy PP -1500;
- maklera- witaminy D ( w tłuszczu wątroby)- 750; witaminy A- 1000.
--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron
|