« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-18 12:03:39
Temat: młode ziemniakiczy jest jakis sposob by te paskudne ziemniaki latwiej poddawaly sie
skrobaniu... kurde nie znosze skrobac ziemniakow mlodych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-18 12:09:48
Temat: Re: młode ziemniaki> czy jest jakis sposob by te paskudne ziemniaki latwiej poddawaly sie
> skrobaniu... kurde nie znosze skrobac ziemniakow mlodych
Ja wcale nie skrobię, myję i trochę "obszorowuję" szczoteczką pod bieżącą
wodą i gotuję, ewentualne pozostałości skóry o wiele łatwiej zdjąć z
ziemniaków ugotowanych.
Pozdrawiam weekendowo
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 13:04:25
Temat: Re: młode ziemniaki> Ja wcale nie skrobię, myję i trochę "obszorowuję" szczoteczką pod bieżącą
> wodą i gotuję, ewentualne pozostałości skóry o wiele łatwiej zdjąć z
> ziemniaków ugotowanych.
A ja nawet lubię tą ugotowaną młodą skórkę i celowo nie szoruję do gołego
ziemniaczka.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 13:07:04
Temat: Re: młode ziemniaki
Użytkownik "roberte" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bcpkfu$s9r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> czy jest jakis sposob by te paskudne ziemniaki latwiej poddawaly sie
> skrobaniu... kurde nie znosze skrobac ziemniakow mlodych
ja nie skrobie, tylko obieram.
Po co sie meczyc :)
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 14:44:37
Temat: Re: młode ziemniaki> czy jest jakis sposob by te paskudne ziemniaki latwiej poddawaly sie
> skrobaniu... kurde nie znosze skrobac ziemniakow mlodych
To nie skrob.
Można umyć twardą szczotką "typu ryżowa".
Można opłukać i wrzucić do wody.
Można nawet nie opłukiwać. Ziemia dokładnie się opłucze podczas gotowania.
Serio:)
Ola (leniwa)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 21:11:14
Temat: Re: młode ziemniaki
Użytkownik "magia/maggie" napisał w wiadomości > Użytkownik "roberte"
<t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
> ja nie skrobie, tylko obieram.
> Po co sie meczyc :)
>
obierac mlode ziemniaczki????
toz to zbrodnia!
--
pozdrawiam
Jemima
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 22:06:13
Temat: Re: młode ziemniakiroberte wrote:
> czy jest jakis sposob by te paskudne ziemniaki latwiej poddawaly sie
> skrobaniu... kurde nie znosze skrobac ziemniakow mlodych
A propos mlodych ziemniakow: dzis fajny i prosty niemilosiernie przepis
na pieczone mlode ziemniaki jest w Duzym Formacie.
- Kilo ziemniakow pokroic w gruba kostke.
- Wymieszac (to znaczy w przepisie niedokladnie tak jest, ale ja
zrobilem jak ponizej ;) ) w misce z dwiema lyzkami oliwy, lyzeczka soli
i lyzka ziol prowansalskich (ja zmielilem w mlynku, wiec troche mniej
tych ziol wzialem)
- Wylozyc na blaszke (ja uzylem naczynia zaroodpornego) wysmarowana
maslem.
- Piec 20-30 minut w 220 st.
- Zjadlem z kefirem.
PYSZOTA!!!
Pozdrawiam,
Michal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-20 09:08:24
Temat: Re: młode ziemniaki
Użytkownik "Michał Kowalewski" <M...@a...waw.pl> napisał w
wiadomości news:3EF0E255.D6E5F93@acn.waw.pl...
> roberte wrote:
> - Piec 20-30 minut w 220 st.
> - Zjadlem z kefirem.
u mnie te 20-30 min trwalo 40-50min i dopiero po tym czasie moglam
stwierdzic ze byly przyrumienione :)
Zjedzone prosto z piekarnika :)
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-20 09:34:33
Temat: Re: młode ziemniakimagia/maggie napisal(a):
>> - Piec 20-30 minut w 220 st.
>> - Zjadlem z kefirem.
>
>u mnie te 20-30 min trwalo 40-50min i dopiero po tym czasie moglam
>stwierdzic ze byly przyrumienione :)
Wlozylas do zimnego czy rozgrzanego piekranika? U mnie po pol godziny
byly przyrumienione.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-20 10:57:35
Temat: Re: młode ziemniaki
Uzytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisal
w wiadomosci news:38l5fvc8jhhietds53f4gsvcac7lpgt6tg@4ax.com...
> >u mnie te 20-30 min trwalo 40-50min i dopiero po tym czasie moglam
> >stwierdzic ze byly przyrumienione :)
>
> Wlozylas do zimnego czy rozgrzanego piekranika? U mnie po pol godziny
> byly przyrumienione.
Wlozylam do rozgrzanego.
O ile pamietam w przepisie bylo 220 stopni i tak nagrzalam.
Inna sprawa, ze mam nowa kuchenke i moze tu tkwi problem.
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |