Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia młynek do ziaren zbóż

Grupy

Szukaj w grupach

 

młynek do ziaren zbóż

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 53


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-10-12 19:50:16

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 12 octobre 2006 ŕ 15:37:26, dans <eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

>> Dobrze Cie zrozumialem? W Meksyku dodaja oliwy z oliwek do ciasta na
>> tortille I pozniej je walkuja, tak? I to w dodatku robia je z "maki"
>> kukurydzianej. Ten Meksyk to gdzie ? <bfg>

>>
> Dobrze zrozumiałes...
> Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> Han.
> Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..



Na pewno widziales oliwe z oliwek ?




--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-10-13 02:49:17

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:7837959317$20061012215017@ewcia.kloups...
>
> Le jeudi 12 octobre 2006 ŕ 15:37:26, dans
<eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
> >> Dobrze Cie zrozumialem? W Meksyku dodaja oliwy z oliwek do ciasta na
> >> tortille I pozniej je walkuja, tak? I to w dodatku robia je z "maki"
> >> kukurydzianej. Ten Meksyk to gdzie ? <bfg>
>
> >>
> > Dobrze zrozumiałes...
> > Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> > Han.
> > Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
> --
> Niesz
>
Podałam ten przepis, który mię podano....a nie byłam w kuchni, i nie
widziałam co dodawano...
Ale ta kuchnia należy do bardzo ostrych..
Tradycjnie serwowują czerwone papryczki.
Do każdego posiłku serwowane są " Kukurydziane placki - tortilla." Można je
jeść w przeróżnych postaciach, na przykład z frijoles, podsmażaną lub
gotowaną fasolą. Polecam spróbowania lekkich przekąsek : chilaquiles [frytki
z tortilla z sosem, z żółtym serem] czy guacamole [avocado wymieszany z
cebulą, chile, cytryną i pomidorami], polecam również ceviche [koktajl z
marynowanych owoców morza w soku z cytryny, a wymieszanym z cebulą, chili,
czosnkiem i pomidorami].
A meksykańskim trunkiem jest z liści agawy tequila. Dla przyjezdnych serwuja
margeritę - mieszankę tequili, soku z limony oraz likieru podawaną w dużej
szklance o brzegach zroszonych solą. Radżę ostrożność, nie przesadzać w
popijaniu tych drinków, moje szczęście spotkało kolege z Canada, i dość
szybko się załatwił, zmuszona byłam bawić się za jego hol...ale ubaw miałam
przedni...
No i czekolada i czekolada.
Sin carne..danie bezmięsne, ale polecam uważać, ameba, i unikać sałatek
w niepewnych miejscach, oraz nie przygotowanej wody...

Han...






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-10-13 03:18:25

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż OT.
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:egmus1$n7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podałam ten przepis, który mię podano....a nie byłam w kuchni, i nie
> widziałam co dodawano...
> Ale ta kuchnia należy do bardzo ostrych..
> Tradycjnie serwowują czerwone papryczki.
> Do każdego posiłku serwowane są " Kukurydziane placki - tortilla." Można
> je
> jeść w przeróżnych postaciach, na przykład z frijoles, podsmażaną lub
> gotowaną fasolą. Polecam spróbowania lekkich przekąsek : chilaquiles
> [frytki
> z tortilla z sosem, z żółtym serem] czy guacamole [avocado wymieszany z
> cebulą, chile, cytryną i pomidorami], polecam również ceviche [koktajl z
> marynowanych owoców morza w soku z cytryny, a wymieszanym z cebulą, chili,
> czosnkiem i pomidorami].
> A meksykańskim trunkiem jest z liści agawy tequila. Dla przyjezdnych
> serwuja
> margeritę - mieszankę tequili, soku z limony oraz likieru podawaną w dużej
> szklance o brzegach zroszonych solą. Radżę ostrożność, nie przesadzać w
> popijaniu tych drinków, moje szczęście spotkało kolege z Canada, i dość
> szybko się załatwił, zmuszona byłam bawić się za jego hol...ale ubaw
> miałam
> przedni...
> No i czekolada i czekolada.
> Sin carne..danie bezmięsne, ale polecam uważać, ameba, i unikać sałatek
> w niepewnych miejscach, oraz nie przygotowanej wody...

Ceviche to raczej malo meksykanskie - to potrawa peruwianska (choc znana w
calej Ameryca Lacinskiej). Chilaquiles to dobry sposob na stare tortille
(namieka sosem...) Tequila to alkohol z serca agawy. "Czerwonych papryczek"
jest b. duzo odmian i wiekszosc wcale nie jest ostra. I tak dalej.


--
><eM eL
"Antes morir de pie que vivir de rodillas"
-Dolores Ibárruri


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-10-13 07:57:06

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż OT.
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):

> Ceviche to raczej malo meksykanskie - to potrawa peruwianska (choc znana w
> calej Ameryca Lacinskiej). Chilaquiles to dobry sposob na stare tortille
> (namieka sosem...) Tequila to alkohol z serca agawy. "Czerwonych
papryczek"
> jest b. duzo odmian i wiekszosc wcale nie jest ostra. I tak dalej.

A najpopularniejszym barem w Opolu jest "Pierożek". Tradycja "pierogowania"
nie pochodzi ze Śląska Opolskiego, a wszyscy się nimi zajadają.

Han podała przepis, który jej podano. Nie była w kuchni i nie widziała, jak
gotują. Pisze o tym, co widziała i czego spróbowała. I fajnie.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-10-13 08:38:38

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż OT.
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:egngsi$im2$1@inews.gazeta.pl...
> eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
>
> > Ceviche to raczej malo meksykanskie - to potrawa peruwianska (choc znana
w
> > calej Ameryca Lacinskiej). Chilaquiles to dobry sposob na stare tortille
> > (namieka sosem...) Tequila to alkohol z serca agawy. "Czerwonych
> papryczek"
> > jest b. duzo odmian i wiekszosc wcale nie jest ostra. I tak dalej.
>
> A najpopularniejszym barem w Opolu jest "Pierożek". Tradycja
"pierogowania"
> nie pochodzi ze Śląska Opolskiego, a wszyscy się nimi zajadają.
>
> Han podała przepis, który jej podano. Nie była w kuchni i nie widziała,
jak
> gotują. Pisze o tym, co widziała i czego spróbowała. I fajnie.
>
> Ania
>
I thank very,
Jestem na tej grupie nowa, i nie znam waszych niuansów.
Han.
Sorry - dość często czytam tą grupe,



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-10-13 09:08:27

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
[...]
> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?

Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-10-13 09:20:36

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans <egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> [...]
>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?

> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?


W Meksyku ?


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-10-13 09:27:30

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> [...]
> > Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>
> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
> ;-)
> pozdr. Jerzy
----------
Zastanawiam się, Szanowny Panie,
Mam butelkę na której pisze; "Oil from olive-trees,"
Może źle tłumacze
Moze to "Oil from empty brains?"

Ukłony dla Pana.
Han


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-10-13 09:30:58

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans <egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl>
vous écriviez :
>
>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>> [...]
>>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>
>> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?

> W Meksyku ?

Już sie bałem, że "nasi" wracają.
Nie żyłaś w PRL-u?
Nie widzialaś oliwy z ... a własciwie bez oliwek?
;-)))
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-10-13 09:34:50

Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1613537795$20061013112036@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans
<egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
> > Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> > [...]
> >> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>
> > Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
>
> W Meksyku ?
>
> Ewcia
> --
> Niesz
>
A ja napisałam o produkcji Oleum z Oliwek w Meksyku,
Tylko podano, jakie mam użyć dodatki....
Proszę czytać logicznie, a potem wymądrzać się...
Jestem w tej chwili koło Bieszczad, i nie ma tłoczni tego Oleum,
i jakoś mogę kupić Oliwę z oliwek,
Tylko dość często trafiam na zjełczała...

Han.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JESZCZE 8
soda kontra proszek do pieczenia
Sokowirowka - Zelmer ?
Pumpkin pie - pytanie
szpinak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »