Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotowanie świeżej fasoli?

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotowanie świeżej fasoli?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-05 17:38:14

Temat: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "Kamila Rudnik (JNET)" <K...@j...net> szukaj wiadomości tego autora

Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją
gotuje?
Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa
gotowanie?

--
Kami
______________________________
mailto: Kami_na_serwerze_Artura
GG# 436414 - tlen: kami_r



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-12 10:39:54

Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kamila Rudnik (JNET)" <K...@j...net> napisał w wiadomości
news:AB409EF0A2905646A2B9707867F08DC3E7CFE4@jplwant0
03.jasien.net...
Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją
gotuje?
Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa
gotowanie?

====

Jak biała, to pewnie sucha?

Zalewasz na noc zimna wodą = jakieś 3 x tyle, co fasoli.

Odlewasz wodę , zalewasz nową, BEZ SOLI i gotujesz do miękkości. Solisz gdy
jest miękka.

Niektórzy radzą gotować w wodzie, którą zalałaś, ale taka fasola jest
trudniej strawna.

Stare przepisy mówią o dodaniu sody - gotuje się faktycznie szybciej, ale
niszczy witaminy, więc tego nie rób.

DJD

PS. Jasia gotujesz tak samo. Kolorową polską również.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-12 11:11:05

Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kamila Rudnik (JNET)" <K...@j...net> wrote in message
news:AB409EF0A2905646A2B9707867F08DC3E7CFE4@jplwant0
03.jasien.net...
Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją
gotuje?
Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa
gotowanie?

Świeża znaczy nie wysuszona? Myjesz, zalewasz wodą zimną w garnku i
gotujesz. Podsuszona - lepiej namoczyć, aby napęczniała. Wtedy lepiej
warzywa ugotować osobno i połączyć razem gdy stopień ugotowania fasoli
będzie taki sam jak warzyw, chwilke razem pogotować i doprawić.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-12 11:53:46

Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dominik Jan Domin napisał:
> [...]
> Zalewasz na noc zimna wodą = jakieś 3 x tyle, co fasoli.

To zawsze pomaga;) Nigdy fasoli nie "roz(prze?)miększy się" zadając
jej taką kąpiel;p

> Odlewasz wodę , zalewasz nową, BEZ SOLI i gotujesz do miękkości. Solisz gdy
> jest miękka.

Hmmm... Dlaczego bez soli? Pierwsze słyszę;] Tak na moje perskie oko,
to ta sól zabezpiecza przed pękaniem;]

> Niektórzy radzą gotować w wodzie, którą zalałaś, ale taka fasola jest
> trudniej strawna.

Też dla mnie dziwne, bo o tym by gotować w wodzie z jej moczenia,
dowiedziałam się z "prasy kucharskiej" ;p

> Stare przepisy mówią o dodaniu sody - gotuje się faktycznie szybciej, ale
> niszczy witaminy, więc tego nie rób.

No i smak jest nieco inny;/

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-12 12:18:54

Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1160654026.281671.288870@i42g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Dominik Jan Domin napisał:
> [...]
> Zalewasz na noc zimna wodą = jakieś 3 x tyle, co fasoli.

To zawsze pomaga;) Nigdy fasoli nie "roz(prze?)miększy się" zadając
jej taką kąpiel;p

> Odlewasz wodę , zalewasz nową, BEZ SOLI i gotujesz do miękkości. Solisz
> gdy
> jest miękka.

Hmmm... Dlaczego bez soli? Pierwsze słyszę;] Tak na moje perskie oko,
to ta sól zabezpiecza przed pękaniem;]

====

Nie wiem, mi popękana nie przeszkadza.

A bez soli szybciej się gotuje.


> Niektórzy radzą gotować w wodzie, którą zalałaś, ale taka fasola jest
> trudniej strawna.

Też dla mnie dziwne, bo o tym by gotować w wodzie z jej moczenia,
dowiedziałam się z "prasy kucharskiej" ;p

====

Ja też z prasy "kucharskiej".

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-12 16:19:55

Temat: Re: gotowanie świeżej fasoli?
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dominik Jan Domin napisał:
> [...]
> Ja też z prasy "kucharskiej".

Heheee... No to uzgodniliśmy swoje źródła wiedzy... hihihiii...
:-))

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

młynek do ziaren zbóż
JESZCZE 8
soda kontra proszek do pieczenia
Sokowirowka - Zelmer ?
Pumpkin pie - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »