« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-10-13 14:19:23
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ego453$4he$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
[----]
> > Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
> > kukurydzianej jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z
> > ktorej to tortilla jest zrobiona.
> > --
>
> Biedna Hania, a tu rebe Szechnik zmusza do upokorzeń...
>
Nie zmusza. ale pisze dosc duzo bzdur, moze On zna inny przepis,
Ja poznałam, i juz robiłam według tego przepisu, jaki otrzymałam, wyszło
swietne..
A cały smak daje farsz........
Han...
Hola! zmienił Pan ksywe..
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-10-13 15:13:53
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:ego73u$bc0$1@nemesis.news.tpi.pl...>
> Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
> tortilli...
> [może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
> Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
> Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
Moja zona to latynoska :-))) wiec z powodow rozsianej rodziny zjezdzilem
wiekszosc Am. Lacinskiej w te i nazad, takze kulinarnie. I z tychze samych
powodow - a takze z powodu codziennego obracania sie w ramach tradycji
kulinarnych i zony i kucharki - mam niejakie wyobrazenie o kuchniach
latynoskich, w tym i meksykanskich ("kuchniach", bo sa tam duze
regionalizmy.) Stad Twoje uwagi na ten temat wydaja mi sie niezwykle
powierzchowne i sztampowe, czesto po prostu bledne - np. z jakiej czesci
agawy obiona jest tequila - i prezentujace raczej bardzo ograniczone
doswiadcznia z tradycja kulinarna Meksyku, wyobrazenia czy wiedze ksiazkowa
o kuchniach meksykanskich niz wnikliwe obserwacje na temat.
Naturalnie, ze sa ogromne roznice w diecie pomiedzy regionami, grupami
spolecznymi, ekonomicznycmi, etc. i ze niektorzy jedza "pozole" 3 razy
dziennie nawet dzis ale "przecietny zjadacz tortilli", szczegolnie w
miescie, je stosunkowo malo kukurydzy. A o mace w Meksyku to moge Cie
zapewnic nie tylko ze duzo plackow tortilla jest robionych z maki zbozowej -
szczegolnie na polnoc od D.F. - ale ze Meksyk ma takze duze tradycje
wypieku chleba - bardzo urozmaiconego i pysznego zreszta. Ale "na stronie
Meksyku" wyczytac sie tego nie da...
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-10-13 15:23:32
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:YnMXg.1$cQ5.0@trndny06...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Dobrze zrozumiałes...
>> Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
>> Han.
>> Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo
> z maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
> zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
> "oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie
> zwyklego oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama
> gotowa tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na
> chrupko.) Ale walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala
> zabawa w tortilla to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka")
> mozliwa do uzyskania albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo
> piekna operacja w wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera
> (czyli specjalnej prasce.)
>
> Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
> kukurydzianej jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z
> ktorej to tortilla jest zrobiona.
> --
Biedna Hania, a tu rebe Szechnik zmusza do upokorzeń...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-10-13 17:52:05
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:R2OXg.4$Dg5.3@trndny09...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ego73u$bc0$1@nemesis.news.tpi.pl...>
> > Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
> > tortilli...
> > [może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
> > Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
> > Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
>
> Moja zona to latynoska :-))) wiec z powodow rozsianej rodziny zjezdzilem
> wiekszosc Am. Lacinskiej w te i nazad, takze kulinarnie. I z tychze
samych
> powodow - a takze z powodu codziennego obracania sie w ramach tradycji
> kulinarnych i zony i kucharki - mam niejakie wyobrazenie o kuchniach
> latynoskich, w tym i meksykanskich ("kuchniach", bo sa tam duze
> regionalizmy.) Stad Twoje uwagi na ten temat wydaja mi sie niezwykle
> powierzchowne i sztampowe, czesto po prostu bledne - np. z jakiej czesci
> agawy obiona jest tequila - i prezentujace raczej bardzo ograniczone
> doswiadcznia z tradycja kulinarna Meksyku, wyobrazenia czy wiedze
ksiazkowa
> o kuchniach meksykanskich niz wnikliwe obserwacje na temat.
>
> Naturalnie, ze sa ogromne roznice w diecie pomiedzy regionami, grupami
> spolecznymi, ekonomicznycmi, etc. i ze niektorzy jedza "pozole" 3 razy
> dziennie nawet dzis ale "przecietny zjadacz tortilli", szczegolnie w
> miescie, je stosunkowo malo kukurydzy. A o mace w Meksyku to moge Cie
> zapewnic nie tylko ze duzo plackow tortilla jest robionych z maki
zbozowej -
> szczegolnie na polnoc od D.F. - ale ze Meksyk ma takze duze tradycje
> wypieku chleba - bardzo urozmaiconego i pysznego zreszta. Ale "na
stronie
> Meksyku" wyczytac sie tego nie da...
>
> ><eM eL><Washington, D.C.><
>
Buenos dias,
Byłam dwa razy w Meksyku, z swoim wędrownikiem
Pierwszy raz, dwa lata wstecz,
Drugi raz, w tym roku, w rejonie Coahula,
Byliśmy zaproszeni przez Amerkanow, w ramach wymiany.Oni u nas przebywają w
zimie,a my na wiosnę, Mięliśmy ich samochód do dyspozycji, język jest dość
duża bariera, nie wszędzie mówią Angielskim,
Na drugi rok wybieramy się na południe Meksyku, uczymy się balakac Espanol..
Hasta luego...
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-10-13 22:41:08
Temat: Re: m?ynek do ziaren zbó?
Le vendredi 13 octobre 2006 ? 12:08:36, dans <egnoog$3f5$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> http://www.oliveoilsource.com/scripts/producers.asp?
p_let=all
> -----------------------------
> Teraz rozumie dlaczego?
Nic nie rozumie. Meksyk nie ma tradycji srodziemnomorskiej, czyli
spozywania oliwy z oliwek. Podany link to potwierdza (jezeli o to
chodzilo)
> Niektóre oleje zakupione w Polsce; maja smak i zapach zje?cza?ego sera...
A co ma piernik do wiatraka ?
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-10-13 22:47:03
Temat: Re: młynek do ziaren zbóżEwa (siostra Ani) N. wrote:
> A co ma piernik do wiatraka ?
>
>
Wiatrak kreci zarna, zarna miela make, z maki robi sie pierniki - wydaje
sie, ze duzo ma? :)
A skad jest to powiedzenie? Profesor Miodek by sie przydal.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-10-13 22:51:08
Temat: Re: m>=ynek do ziaren zbů?
Le samedi 14 octobre 2006 ? 00:47:03, dans <1...@c...supernews.com> vous
écriviez :
>> A co ma piernik do wiatraka ?
> Wiatrak kreci zarna, zarna miela make, z maki robi sie pierniki - wydaje
> sie, ze duzo ma? :)
> A skad jest to powiedzenie? Profesor Miodek by sie przydal.
Hmm.. z dzecinstwa.
Jest tysz takie fajne powiedzenie po fr. : "quel rapport avec la
choucroute ?" (tz. "a jak to sie odnosi do bigosu ?")
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2006-10-14 06:07:03
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:2659175593$20061014004109@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 12:08:36, dans
<egnoog$3f5$1@nemesis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
> >> http://www.oliveoilsource.com/scripts/producers.asp?
p_let=all
>
> > -----------------------------
> > Teraz rozumie dlaczego?
>
>
> Nic nie rozumie. Meksyk nie ma tradycji srodziemnomorskiej, czyli
> spozywania oliwy z oliwek. Podany link to potwierdza (jezeli o to
> chodzilo)
>
> > Niektóre oleje zakupione w Polsce; maja smak i zapach zjełczałego
sera...
>
> A co ma piernik do wiatraka ?
> --
> Niesz
>
Tej nocy wyslalam zapytanie do znajomych z Meksyku, gdzie bylismy goscmi,
O zapytanie, na temat oliwy z oliwek. i podala Mery jakie uzywa sie tam
oleje z oliwek,
Dlaczego? Duzo turystów jest z Californii, a oni sa przyzwyczajeni do tych
olejów z olivek
====================================================
=========
A turysta placacy ma miec wszystko...
=====================================
Podala typy oleju z oliwek, który jest na icMeksykanskim rynku,
i który uzywaja do duzo potraw,
1-(virgin olive oil)
2-(extra virgin olive oil)
3-(ordinary virgin olive oil)
4-(rafined olive oil)
5-(olive - pomace oil)
6-(olio di sanse rettificato)
7-(rafined olive oil)
A po drugie madre niektóre Panie na tej grupie,
Napisalam i zaznaczam, " Otrzymalam taki przepis....."
=======================
I juz korzystalam w kraju z tego przepisu, kupujac w kraju olej z olivek z
data waznosci do 2008, i dalej trafilam na zjejczaly, nie uzylam jego,
A dodalam lyzke normalnego rzepakowego oleum, i bylo okey...
I mysle zakonczyc bzdurne let bygones be bygones.
Han.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2006-10-14 13:46:18
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:egpuqo$6cj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> 4-(rafined olive oil)
> 7-(rafined olive oil)
Co to jest "rafined olive oil" ?
--
><eM eL
"Antes morir de pie que vivir de rodillas"
-Dolores Ibárruri
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2006-10-14 14:05:59
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:KS5Yg.84$9z6.59@trndny03...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:egpuqo$6cj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 4-()
> > 7-(rafined olive oil)
>
> Co to jest "rafined olive oil" ?
>
> --
> ><eM eL
> "Antes morir de pie que vivir de rodillas"
> -Dolores Ibárruri
>
Jesli kontaktujesz jeszcze łaskawa kolezanko to?
znaczy to.." Rafined oliwkowy olej ......"
Han....co moge dodac, ale mysle ze nic .......................
Poziom myslenia od poziomu siedzenia.....i nie tylko....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |