| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-31 09:36:53
Temat: mus jablkowy do szarlotki-prosbaKochani,
ktos tu kiedys mowil o musie jablkowym i jego zastosowaniu do ciasta
jablkowego. Jablka mam i chcialabym je na taki mus przerobic, ale nie wiem jak.
Kolejny problem - nie znam przepisu na ciasto do ktorego taki mus ze sloika by
sie nadawal. Pomozcie!
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-31 09:43:21
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
>To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
>tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
>słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
>zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
>tak dla spokoju sumienia ;-)
>
>Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
>kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
>
>Taki mus jest super do naleśników.
>
>pozdrawiam
>Basia
>
ale to pewnie tez i od jablek zalezy...najlepsze sa takie co sie
cale rozleca w gotowaniu (u na typowe "cooking apples" - kwasnei
jak piorun Bramleys. Golden Delicious zostaja w swej formie, etc
etc
a poza tym , juz w uzyciu to dorzucic cynamonu i
rodzynek...aaaaa..ja kiedys dodalam cale migdaly do jablek
surowych, w garnku. no wiec sie ugotowaly/ududsily i byly dosc
miekkawe..zainspirowana bylam dzemem, ktory kupilam w jakims
rolniczym sklepie (rozne gospodastwa maja przy sobie sklep z
wlasnymi produktami - zazwyczaj jet to gospodarstwo nietypowe i
sklep bazuje wlasnie na tym czyms nietypowym - np strusie,
albojelenie, labo pszczoly, albo cos tam. Prawde mowiac
przyciagnal mnie piekny kwadratowy sloik ( w ktorym stoi drobiazg
bursztynowy vis a vis mnie w tej chwili). zawartosc doszla do
mnie po kupnie - dzem morelowy z calymi migdalami...bardzo dobre
sie okazalo, choc drogie.
ciasto moze byc zwykle kruche (to umiem, o dziwo...), wymoscic
nim blache, nakluc widelcem, zapiec (mozna tez ten numerek z
folia i fasolka), wylozyc mus (z dodatkai), zapiec jeszcze raz.
Krysia
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 09:46:59
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:6e3a.00000802.3bdfc634@newsgate.onet.pl...
> Kochani,
> ktos tu kiedys mowil o musie jablkowym i jego zastosowaniu do ciasta
> jablkowego. Jablka mam i chcialabym je na taki mus przerobic, ale nie wiem
jak.
To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
tak dla spokoju sumienia ;-)
Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
Taki mus jest super do naleśników.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 09:48:54
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
>
> Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek
To znaczy na zwykle ciasto kruche? Niczym sie tego musu nie przykrywa?
>
> Taki mus jest super do naleśników.
O! Dzieki za przypomnienie!
Kalina
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 09:57:08
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba> To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
> tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
> słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
> zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
> tak dla spokoju sumienia ;-)
>
> Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
> kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
>
najlepiej do gotowania włożyć jedną/dwie laski cynamonu. Jak robisz
plaskaty mus, to nie trzeba obierać, tylko wyciąć nasionka. Resztę
przetrzeć przez grube sito.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 10:09:00
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:6e3a.000008ca.3bdfc906@newsgate.onet.pl...
>
> >
> > Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek
>
> To znaczy na zwykle ciasto kruche? Niczym sie tego musu nie przykrywa?
Nie, przykrywa, tak 1/3 ciasta mocno chłodzi i sciera na tarce i takimi
ciastowymi wiorami posypuje.
Po upieczeniu, jak ciasto przestygnie posypuje cukrem-pudrem i już.
Jakie masz te jabłka - bardzo soczyste czy raczej suche, bo od tego też
zależy jaką konsystencję będzie miał mus, ale najwyżej bardziej odparujesz
(pamiętając tylko o mieszaniu).
pozdrawiam serdeczniutko ;-)
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |