From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
Date: Wed, 31 Oct 2001 09:43:21 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <m...@4...com>
References: <6...@n...onet.pl> <9roh6s$bmm$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 42
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!nnt
p-relay.ihug.net!ihug.co.nz!out.nntp.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goli
ath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77822
Ukryj nagłówki
>To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
>tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
>słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
>zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
>tak dla spokoju sumienia ;-)
>
>Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
>kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
>
>Taki mus jest super do naleśników.
>
>pozdrawiam
>Basia
>
ale to pewnie tez i od jablek zalezy...najlepsze sa takie co sie
cale rozleca w gotowaniu (u na typowe "cooking apples" - kwasnei
jak piorun Bramleys. Golden Delicious zostaja w swej formie, etc
etc
a poza tym , juz w uzyciu to dorzucic cynamonu i
rodzynek...aaaaa..ja kiedys dodalam cale migdaly do jablek
surowych, w garnku. no wiec sie ugotowaly/ududsily i byly dosc
miekkawe..zainspirowana bylam dzemem, ktory kupilam w jakims
rolniczym sklepie (rozne gospodastwa maja przy sobie sklep z
wlasnymi produktami - zazwyczaj jet to gospodarstwo nietypowe i
sklep bazuje wlasnie na tym czyms nietypowym - np strusie,
albojelenie, labo pszczoly, albo cos tam. Prawde mowiac
przyciagnal mnie piekny kwadratowy sloik ( w ktorym stoi drobiazg
bursztynowy vis a vis mnie w tej chwili). zawartosc doszla do
mnie po kupnie - dzem morelowy z calymi migdalami...bardzo dobre
sie okazalo, choc drogie.
ciasto moze byc zwykle kruche (to umiem, o dziwo...), wymoscic
nim blache, nakluc widelcem, zapiec (mozna tez ten numerek z
folia i fasolka), wylozyc mus (z dodatkai), zapiec jeszcze raz.
Krysia
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|