Data: 2001-10-31 09:57:08
Temat: Re: mus jablkowy do szarlotki-prosba
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To proste - jabłka obrać, pokroić, rozgotować, ale nie dolewać wody albo
> tylko odrobinkę, póki nie puszczą soku, dosłodzić do smaku, przełozyć do
> słoików litrowych(taka porcja starcza na dużą blachę ciasta), słoje
> zapasteryzować ok. 20-30 min.(znam takich, co nie pasteryzują, ale ja wolę,
> tak dla spokoju sumienia ;-)
>
> Moja teściowa robiąc szarlotkę na ciasto wykłada słój jabłek i jeszcze
> kładzie pokrojone w ósemki jakieś kwaśne jabłka, np. renetę.
>
najlepiej do gotowania włożyć jedną/dwie laski cynamonu. Jak robisz
plaskaty mus, to nie trzeba obierać, tylko wyciąć nasionka. Resztę
przetrzeć przez grube sito.
Waldek
|