Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia napój drożdżowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

napój drożdżowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-07 09:38:41

Temat: napój drożdżowy
Od: "Aneta" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie fermentują:(
zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(
Bardzo proszę o porady
dzięki z góry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-07 10:15:37

Temat: Re: napój drożdżowy
Od: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Aneta w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c50i9l$6ht$...@n...news.tpi.pl...

> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie
fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
> drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(

Nie wiem dlaczego mleko się zsiadło, ale w wersji z wodą zabiłaś drożdże.
Drożdże (piekarskie) giną w temp. ok. 60 st. C.
Najlepsze efekty daje 27 st. C. - wyższe temp. powodują, że produkty
ich metabolimu stają się gorzkie (za Herve This "Kuchnia i nauka" -
polecam).
Sprawdziłem to osobiście - nie należy wymuszać zbyt wysokiej temperatury
dla drożdży! Wszystko rośnie (fermentuje) dłużej, za to jest smaczniejsze.

Zdrowka - Wojtek H.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-07 10:46:07

Temat: Re: napój drożdżowy
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aneta" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c50i9l$6ht$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie
fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
> drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(
> Bardzo proszę o porady
> dzięki z góry
>
Nie wiem o jaki ci napój chodzi znalazłam dwa

1.
Napój drożdżowy: zimną przegotowaną wodę osłodzić cukrem (5 łyżeczek cukru
na 1 l wody), następnie rozpuścić w niej 1 łyżkę drożdży, przelać do słoja,
nakryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pić 3 razy dz. po 1 szkl.


2.
8 dag drożdży, 20 dag cukru, półtorej szklanki utartego razowego chleba,
szklanka soku owocowego
Zagotować 2 litry wody, dodać do niej sok i tym napojem zalać chleb. Po 10
minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością
ciepłej wody, odstawić na kwadrans, aby wyrosły. Przecedzonym napojem
napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do każdej po dwie łyżki
wyrośniętych drożdży. Starannie wymieszać. Podawać natychmiast, gdy wytworzy
się obfita piana. Napój ten gasi pragnienie i pobudza apetyt.

Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-07 10:48:40

Temat: Re: napój drożdżowy
Od: "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni)

Boję się, że 70 - 80 stopni to za dużo jak na gust drożdży.
Władysław


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaka arabska książka kucharska (może z Amazona)???
Re: oliwa z oliwek
jak zamarynowac szynke?
oliwa z oliwek
schab pieczony - wybaczcie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »