« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-07 09:38:41
Temat: napój drożdżowyWitam!
Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie fermentują:(
zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(
Bardzo proszę o porady
dzięki z góry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-07 10:15:37
Temat: Re: napój drożdżowyWitam!
Aneta w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c50i9l$6ht$...@n...news.tpi.pl...
> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie
fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
> drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(
Nie wiem dlaczego mleko się zsiadło, ale w wersji z wodą zabiłaś drożdże.
Drożdże (piekarskie) giną w temp. ok. 60 st. C.
Najlepsze efekty daje 27 st. C. - wyższe temp. powodują, że produkty
ich metabolimu stają się gorzkie (za Herve This "Kuchnia i nauka" -
polecam).
Sprawdziłem to osobiście - nie należy wymuszać zbyt wysokiej temperatury
dla drożdży! Wszystko rośnie (fermentuje) dłużej, za to jest smaczniejsze.
Zdrowka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-07 10:46:07
Temat: Re: napój drożdżowy
Użytkownik "Aneta" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c50i9l$6ht$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie
fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni) wodą pół opakowania
> drożdży posypanych wcześniej cukrem i nic:(
> Bardzo proszę o porady
> dzięki z góry
>
Nie wiem o jaki ci napój chodzi znalazłam dwa
1.
Napój drożdżowy: zimną przegotowaną wodę osłodzić cukrem (5 łyżeczek cukru
na 1 l wody), następnie rozpuścić w niej 1 łyżkę drożdży, przelać do słoja,
nakryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pić 3 razy dz. po 1 szkl.
2.
8 dag drożdży, 20 dag cukru, półtorej szklanki utartego razowego chleba,
szklanka soku owocowego
Zagotować 2 litry wody, dodać do niej sok i tym napojem zalać chleb. Po 10
minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością
ciepłej wody, odstawić na kwadrans, aby wyrosły. Przecedzonym napojem
napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do każdej po dwie łyżki
wyrośniętych drożdży. Starannie wymieszać. Podawać natychmiast, gdy wytworzy
się obfita piana. Napój ten gasi pragnienie i pobudza apetyt.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-07 10:48:40
Temat: Re: napój drożdżowy> Witam!
> Jak przyrządzic napój drożdżowy - taki do picia: jakos mi nie wychodzi ,
> próbowałam z mlekiem to sie ścięło , a teraz z wodą i jakoś nie fermentują:(
> zalałam przegotowaną ( ostudzoną do ok 70-80 stopni)
Boję się, że 70 - 80 stopni to za dużo jak na gust drożdży.
Władysław
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |