« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-26 18:07:18
Temat: nieograniczona ilość jabłek:]w sumie mam dośc zapraw, ale w tym roku dużo dostaję:]
nie znam się, nie lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej postaci-
jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować- da
sie tak?
i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
kwaśne?
Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-26 18:28:40
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]Świadomie, albo i nie fuksa napisał(a):
> i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
> kwaśne?
>
> Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
Obrać, pokroić w ćwiartki i obsmażyć tak, że część będzie jeszcze
w całości, można w ogóle cukru nie dodawać, można dosłodzić przy
użyciu np do szarlotki czy naleśników.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-26 18:43:50
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]panta_rei pisze:
> Świadomie, albo i nie fuksa napisał(a):
>
>> i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
>> kwaśne?
>>
>> Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
>
> Obrać, pokroić w ćwiartki i obsmażyć
Do gara, podlać troszke wodą, przykryć, pół godziny w piekarniku, do
słoików, pasteryzacja 20 minut :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-26 18:50:57
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]Użytkownik "Ikselka"
> Do gara, podlać troszke wodą, przykryć, pół godziny w piekarniku, do
> słoików, pasteryzacja 20 minut :-)
i to takie bardziej dżemowate, czy musowe? ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-26 18:56:37
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisała w wiadomości > nie znam się, nie
lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej postaci-
> jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
>
> mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować-
> da sie tak?
pyszny sok z galaretką na dole jest;)
> i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
> kwaśne?
>
> Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
zetrzeć na tarce , przesypać cukrem z cynamonem i pasteryzować
pozdrawiam
annie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-26 19:29:59
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]fuksa pisze:
> w sumie mam dośc zapraw, ale w tym roku dużo dostaję:]
>
> nie znam się, nie lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej
> postaci- jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
>
> mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować-
> da sie tak?
Lepiej w sokowniku.
> i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny
> być kwaśne?
Dusić.
> Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
I cydr lub wino.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-26 19:45:20
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]fuksa pisze:
> Użytkownik "Ikselka"
>
>> Do gara, podlać troszke wodą, przykryć, pół godziny w piekarniku, do
>> słoików, pasteryzacja 20 minut :-)
>
>
> i to takie bardziej dżemowate, czy musowe? ;)
>
>
Musowo musowe :-)
Tzn częściowo rozpadnięte, a reszta w kawałkach, wymieszane pi razy
drzwi - upchać do słoików.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-27 05:58:08
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]On Fri, 26 Oct 2007 20:07:18 +0200, "fuksa" <f...@w...pl>
wrote:
>w sumie mam dośc zapraw, ale w tym roku dużo dostaję:]
>
>nie znam się, nie lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej postaci-
>jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
>
>mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować- da
>sie tak?
>
>i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
>kwaśne?
>
>Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
>
>
>
>Ola
Ususzyc - zmniejszy sie i kubatura i waga
Zrobic ser jablkowy. bardzo dobrze wlasnie do s erow i oewnie do
tych zeberk tez
zrobic baze do galaretek, np mietowej czy innej ziolowej
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-27 06:00:48
Temat: Re: nieograniczona ilość jabłek:]
"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:fftad8$93h$1@node1.news.atman.pl...
>w sumie mam dośc zapraw, ale w tym roku dużo dostaję:]
>
> nie znam się, nie lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej postaci-
> jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
>
> mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować-
> da sie tak?
>
> i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
> kwaśne?
>
> Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
Teraz po wypestkowaniu (usunięciu gniazd nasiennych wraz z łuskami),
mogą być obrane, ale nie muszą, wrzucam do malaksera na dolne noże (nie na
tarcze) robota Zelmera Fenomen 880.5 - i siekam na papkę - taką surową papkę
(można słodzić podczas siekania) pakuje do słoików i pasteryzuję. Unikam w
ten sposób dwukrotnej obróbki termicznej.
100kg nie zajmie dużo czasu. Papkę można też przerobić na cydr i wino,
lub normalną marmoladę. Najlepsza papka jest z papierówek - doskonała do
naleśników, ale to za rok...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-27 06:03:15
Temat: Re: nieograniczona ilo?ć jabłek:]
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:fok5i31sns7aklk5din9rtjvtdb3tmlpv0@4ax.com...
> On Fri, 26 Oct 2007 20:07:18 +0200, "fuksa" <f...@w...pl>
> wrote:
>
>>w sumie mam dośc zapraw, ale w tym roku dużo dostaję:]
>>
>>nie znam się, nie lubię za bardzo, ale dziecko uwielbia w każdej postaci-
>>jabłka są duże, słodkie i twarde:] na razie nagotowałam kompotu
>>
>>mam pomysł, zeby przepuścić przez sokowirówkę- i dalej co? pasteryzować-
>>da
>>sie tak?
>>
>>i co jeszcze? lubię dodatek jabłek np do żeberek- ale to chyba powinny być
>>kwaśne?
>>
>>Czekam na wszelkie podpowiedzi, bo grożą mi, ze mogę mieć i 100 kilo :D
>>
>>
>>
>>Ola
>
>
> Ususzyc - zmniejszy sie i kubatura i waga
>
> Zrobic ser jablkowy. bardzo dobrze wlasnie do s erow i oewnie do
> tych zeberk tez
>
> zrobic baze do galaretek, np mietowej czy innej ziolowej
Można zrobić pastyłę - doskonały tradycyjny wyrób - dzieci uwielbiają -
może zastapić słodycze jak i być półproduktem na zupy owocowe i inne dania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |